Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Munţi de gunoaie în apropierea caselor


Mai mulți localnici din Homocea îl acuză pe primar că a mutat groapa de gunoi chiar lângă casele lor. Edilul comunei, Neculai Ionescu, susține că nu are alternativă și încearcă să astupe deșeurile cu… pământ. Copiii din sat se joacă acum prin munții de gunoi, amestecați cu pământ.

O rampă de deșeuri din comuna Homocea reprezintă mărul discordiei dintre mai mulți săteni și edilul Neculai Ionescu. Toate rampele de gunoi din mediul rural trebuiau închise până pe 16 iulie 2009, potrivit legislației europene, totodată primarii fiind obligați să înființeze și un serviciu de salubritate. La Homocea acest lucru nu s-a întâmplat.
Constantin Bățaru, din localitate, îl acuză pe primar că vrea să mute groapa de gunoi, pe care nu a închis-o anul trecut la termenul limită, chiar în apropierea caselor cetățenilor din comună. Acest „transfer” de gunoaie durează de mai mult timp și are loc pe niște văi, unde copiii se dădeau iarna cu sania. Acum, aceștia se joacă prin munții de gunoaie, care se „împletesc” cu pământul. „Terenul acesta a fost concesionat de primar pentru sine și nu mi se pare corect ca tot gunoiul să fie adus aici, pentru că atunci când plouă grădinile oamenilor sunt pline de mizerie. Toate deșeurile sunt aduse de apă în sat deoarece terenul este în vale. Totodată miroase urât, poluează întreaga zonă, iar copiii care se dădeau cu sania când venea iarna se joacă acum în gunoi. Am sunat și la Garda de Mediu, dar ne-au spus că nu pot veni momentan”, ne-a declarat Constantin Bățaru. Un alt cetățean al comunei, Marian Drăgan, spune că s-a trezit în curte cu… șerpi. „Nu se poate așa ceva. Am zece copii care se joacă în această zonă, care era cândva verde. Ne inundă gunoaiele, ne intră în casă și în curte. Chiar nu se poate rezolva problema?”, a întrebat Marian Drăgan.
Primarul confirmă oarecum cele spuse de locuitorii comunei, dar susține că mută groapa de gunoi pentru… binele cetățenilor. Acesta spune că terenul a fost concesionat tatălui său, ulterior fiind concesionat fratelui lui. „Am primit și amendă anul trecut de la Garda de Mediu, dar efectiv nu am ce face. Am zis că decât să las gunoiul la suprafață, mai bine îl pun în pământ și îl astup. Sigur că nu este corect din punctul de vedere al celor de la Mediu, dar nu am ce face. Nu avem bani nici măcar să plătim salariile angajaților primăriei și să dăm ajutorul social la oameni”, s-a scuzat Neculai Ionescu.

„Are interese în zonă”

Edilul mai spune că intenționează să niveleze acel pământ ca să poată planta pomi fructiferi. „Se observă clar că acele mormane de gunoi au mai mult pământ decât deșeuri propriu zise. Åži în plus este vorba doar de deșeurile care au fost depozitate până la data limită de anul trecut. Acum avem serviciu de salubritate care ia gunoiul de la fiecare familie din sat, dar cu cel care s-a strâns de-a lungul timpului momentan nu am ce face”, ne-a mai spus Ionescu.
Oamenii spun că este treaba primarului să ducă gunoiul la rampa de la Haret, iar în replică acesta afirmă că el dorește să facă acest lucru, dar nu are cum. Transportul deșeurilor de la vechea rampă de gunoi în proximitatea satului ar costa primăria peste jumătate de miliard de lei vechi, bani de care instituția nu dispune. „Sunt convins că acum vor veni cei de la Mediu din nou, dar când dispui o măsură trebuie să oferi și sprijin pentru a o pune în aplicare. Eu am contestat amenda dată în octombrie anul trecut, dar încă nu am primit niciun răspuns de la justiție. Probabil că voi fi amendat din nou, poate chiar eu personal, dar după cum am mai spus nu am ce face”, a susținut Neculai Ionescu.
Constantin Bățaru spune însă că primarul vrea să niveleze pământul în interes personal. „Nu știm exact ce vrea să facă acolo, dar în mod sigur o face în interes personal, din moment ce terenul se află cumva în proprietatea sa”, a adăugat Bățaru.
Deși legea îl obligă să amenajeze groapă de gunoi conform standardelor, primarul schimbă destinația deșeurilor dintr-un loc interzis într-un alt loc interzis. Între timp, copiii se vor juca printre peturi și sacoșe, pe care apa sau vântul le vor aduce în porțile oamenilor.
Reprezentanții Gărzii de Mediu nu au putut fi contactați pentru a li se consemna punctul de vedere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?