Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Propunere legislativă pentru eutanasierea câinilor


Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat că a trimis Camerei Deputaților propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind și posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât și a celor care nu sunt adoptați în șapte zile. „Am trimis Camerei Deputaților propunerile de modificare a legislației pentru câinii fără stăpân în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții administrației locale și a datelor statistice de la Institutul «Matei Balș» pe ultimii patru ani”, a spus Mihai Atănăsoaei.
Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacienților mușcați de câini au fost în 2009 de aproximativ 400.000 de euro (1.658.040 lei). În perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele mușcate de câini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro (5.537.333 de lei).
În privința propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a arătat că „este încurajată adopția câinilor fără stăpân care va fi făcută cu responsabilitate și spirit civic”. În acest sens, cetățeanul care va dori adoptarea a mai mult de doi câini va trebui să facă dovada resurselor materiale pentru întreținerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociației de proprietari în cazul în care locuiește la bloc, a achitării ta-xelor de sterilizare, microcipare și tratare de boli, dar și a spațiului prevăzut de legislația europeană pentru îngrijirea câinilor. Åži eutanasierea animalelor va fi permisă, aceasta urmând a avea loc în două faze.   Într-o primă fază, câinii strânși de pe domeniul public vor fi consultați și examinați, vor fi recuperate exemplarele clinic sănătoase și neagresive, iar câinii fără stăpân, care sunt grav bolnavi incurabili și irecurabili, și câinii agresivi vor fi eutanasiați cu respectarea prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?