Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Un păncean vrea să-şi reabiliteze casa cu banii Primăriei


Pănceanul Aurel Mastahac dorește ca autoritățile locale să-i reabiliteze casa. El își întemeiază pretențiile pe faptul că, până în 2002, când a cumpărat imobilul, acesta a aparținut Primăriei. În prezent, casa se află într-un stadiu avansat de degradare, iar bătrânul consideră că vinovate de această situație sunt și autoritățile, în frunte cu primarul Ion Petre, care nu l-au ajutat în niciun fel pentru efectuarea lucrărilor de consolidare.

„Înainte să cumpăr casa, nu a venit nimeni de la Primărie ca să-i constate gradul de uzură, așa cum prevede legea. Nu au făcut nici măcar schița pentru imobil, a trebuit să plătesc eu pe cineva pentru asta”, susține Aurel Mastahac. Octogenarul mai spune că, în urma precipitațiilor puternice din iulie 2005, din cauza infiltrațiilor, una dintre încăperi, cea în care își încropise un atelier de reparații TV, s-a surpat și numai intervenția fiicei sale, care locuiește împreună cu soțul și copiii în alte două camere, l-a salvat de la moarte. „Eu eram în atelier, iar ei stăteau la masă. La un moment dat, fata a auzit un zgomot puternic și mi-a strigat să ies repede afară că e cutremur. Imediat ce am ieșit, s-a surpat podeaua, cu tot cu dulap, în beciul pe care e construită casa. Nici azi n-am mișcat de acolo dulapul, de teamă să nu se surpe totul”, a mai spus Aurel Mastahac.
Bătrânul mai spune că aceeași soartă au avut-o, nu după multă vreme, și odăile în care stau fiica, ginerele și nepoții. Din acest motiv, Mastahac s-a adresat autorităților pentru a fi ajutat să-și reconstruiască imobilul, dar demersurile au fost sortite eșecului. „Am fost de nenumărate ori în audiențe la primarul Petre. Nici n-a vrut să stea de vorbă cu mine, a zis că nu e treaba lui să-mi repare mie casa. N-am avut încotro și am încropit două cămăruțe, pentru copii, în spate.   Le-am consolidat cu o șină de cale ferată, ca să nu se dărâme și le-am tencuit cu ciment pe afară, ca să țină de cald”, a precizat Aurel Mastahac.
El susține că, la aceste probleme se adaugă și cele provocate de un vecin, care nu a respectat hotarul inițial și a montat unul din stâlpii metalici ai gardului chiar lângă peretele casei. „În momentul în care a bătut stâlpul, s-a crăpat peretele. Eu l-am atenționat cu privire la acest lucru, dar nu a luat nicio măsură”, ne-a declarat Aurel Mastahac.
Acesta consideră că toate pro-blemele lui ar lua sfârșit dacă autoritățile s-ar implica în reabi-litarea casei. „Imediat după ce am cumpărat casa, eu am băgat bani în ea, am cumpărat materiale, am plătit zugravi, tot ce trebuie. Pot dovedi acest lucru cu chitanțe, pentru că   le-am păstrat pe toate. Dar dacă imobilul nu a fost în regulă de la început, în sensul că nu a fost expertizat, ca să se constate stadiul de uzură, normal că lucrările n-au avut niciun efect și casa s-a degradat. Vinovați sunt ei (reprezentanții Primăriei, n.r.), care au obligația să mi-o repare, pentru că nu mai am bani de așa ceva”, se justifică octogenarul.

„Primăria nu poate repara un imobil care nu-i aparține”

Primarul Ion Petre susține că pretențiile lui Aurel Mastahac nu au nicio bază legală și că autoritățile locale nu se pot implica în lucrările de consolidare solicitate de păncean. „Primăria nu poate repara un imobil care nu-i aparține. Nu este legal. Åžtiu cum arată casa, pentru că, personal, l-am ajutat să o cumpere, dar faptul că ea a aparținut cândva Primăriei nu obligă instituția s-o repare”, a precizat edilul. Ion Petre a recunoscut că l-a primit deseori pe Aurel Mastahac în audiențe, dar de fiecare dată i-a explicat bătrânului de ce pretențiile sale sunt nejustificate. „Nu l-am dat niciodată afară din birou, dimpotrivă, i-am explicat că doar el, în calitate de proprietar poate să-și repare casa, că Primăria nu poate intra acolo unde nu are dreptul. Åžtiu că Aurel Mastahac obișnuiește să spună tuturor că l-am dat afară din audiențe, dar și alte lucruri urâte la adresa mea și a instituției pe care o reprezint. Dacă va continua în acest mod, e posibil ca, în viitor, să răspundă în fața legii pentru afirmațiile calomnioase”, a concluzionat primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?