Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Bolnavii din spital mănîncă de 40.000 de lei zilnic


Nivelul alocațiilor de hrană din unitățile sanitare este diferențiat în funcție de afecțiunea de care suferă bolnavul, astfel că aceasta este 47 000 lei vechi pentru bolnavii adulți care nu au boli foarte grave. Cea mai mare alocație de hrană o au bolnavii de HIV/SIDA, adulți – 90.000 lei, respectiv bolnavii de HIV/SIDA copii – 72.000 și bolnavii de TBC, neoplazici, cu hepatită și diabet, internați – 90.000 lei. Bolnavii arși, internați în unități sanitare, mănîncă de 63.000 lei, iar bolnavii internați în staționare de zi de 23.000 lei, însoțitorii bolnavilor internați în unități sanitare beneficiază de un meniu de 40.000 lei, pentru ca bolnavii psihici să aibe meniu de 70.000 lei. În cazul alimentației naturale, de alocația nou-născutului poate beneficia mama copilului. În alcătuirea meniului bolnavilor se urmăresc două obiective importante, spun cadrele medicale de la Spitalul Județean: stabilirea nevoilor nutritive ale organismului, aportul de calorii și factori nutritivi corespunzători cu afecțiunea pacientului. Trebuie subliniat rolul principal al alimentației în prevenirea și terapia numeroaselor boli acute sau cronice. „Tipul de alimentație al bolnavului este recomandat de medicul curant. În bucătăria spitalului se pregătește zilnic hrana diversificată pe 12 regimuri și meniul comun. Meniul se face săptămînal și are aprobarea medicului specialist. În întocmirea meniului se ține cont de H.G. nr. 508 din 9 iunie 2005, privind nivelul alocației de hrană. Pentru bolnavii adulți internați alocația este de 47 000. Nivelul alocației de hrană poate fi depășit la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, cu suportarea de către acestea a cheltuielilor suplimentare. Bolnavii care au drept de alocație mai mult de 47 000, primesc supliment la ora 10 și respectiv la 16”, a precizat Rica Ghinea, asistent principal dietetician din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani. Cei internați în spital spun, însă, că „mîncarea nu e strălucită, e mîncare de regim. Ne bazăm pe ce ne trimite familia”. Alții, în schimb, nu mănîncă deloc, pentru că au de făcut analize. Pentru ulcer, un exemplu de meniu ar fi: – ceai – 250 ml, margarină – 25 grame, 1 ou fiert, 300 grame franzelă, 250ml lapte, supă cremă de legume, ciorbă de pasăre și garnitură de orez, macaroane cu brînză de vaci – 50 g, din nou ceai – 250 ml.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?