Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

„Vinul fals se ridică la cele mai inalte standarde in ceea ce priveşte culoarea şi gustul”


Conducerea Stațiunii de Cercetări Viticole, Odobești unul dintre principalii producători de vin din orașul de sub Măgura, acuză concurența neloială venită de la micii producători care, fiindcă „botează” vinurile, iși permit să le vindă la prețuri derizorii. „Producerea vinurilor false este facilitată de micile laboratoare care le dau indicații prețioase producătorilor”, susține Florentin Dumitru, directorul Stațiunii de Cercetări Viticole. Vinurile contrafăcute, este una dintre marile probleme cu care se confruntă Stațiunea de Cercetări Viticole Odobești care vinde, la rindul său vin. „Micii producători din Odobești și Jariștea practică prețuri mult mai mici decit noi fiindcă de multe ori il falsifică. Un vin de calitate se poate deosebi față de unul fals numai prin unele teste de laborator. in ultima vreme tehnica de producere a acestor vinuri false, se practică la cele mai inalte standarde, astfel ajungind să producă vinuri care să incadrează in limitele stasul și, practic, probele de laborator nu mai pot depista un fals de un vin natural”, ne-a declarat Florentin Dumitru, directorul Stațiunii de Cercetări Viticole care susține că doar proba timpului mai poate face diferența dintre un vin de calitate, produs din struguri și un vin făcut „la șosea”, din substanțe aromate sau scoarță de stejar fiartă. Directorul SCV susține că in județul Vrancea s-au format mici filiere care produc vinuri false, piața cu cea mai mare desfacere fiind orașul București. „Producerea vinurilor false este facilitată de micile laboratoare care le dau indicații prețioase producătorilor. Astfel s-a ajuns ca aceștia să folosească tot felul de arome și substanțe care sint nocive pentru sănătatea omului. Produsul finit, și anume vinul fals se ridică la cele mai inalte standarde in ceea ce privește culoarea și gustul, iar tot ce ține de aspect și aromă este identic cu cel adevărat. Ce nu se poat reproduce este rezistența sa in timp. Un vin contrafăcut rezistă cel mult un an de zile”, a adăugat Florentin Dumitru. Vinurile de calitate se vind de la prețuri cuprinse intre 14-16 mii de lei litrul, vrac. Vinurile vechi se vind in funcție de calitate și de vechime, acestea fiind prea puțin căutate de consumatori. in tot acest timp, vinurile false se vind cu prețuri cuprinse intre 8-10 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?