Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

„Sunteţi obligat să contribuiţi la bugetul asigurărilor sociale de stat”


Astăzi, „Curierul juridic” tratează soli-citarea domnului Nicolae G. din municipiul Focșani.

Domnul Nicolae G., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a  solicitat o serie de informații despre pensie și contribuțiile sociale. Dumnealui ne-a spus că este pensionat anterior pentru limită de vârstă, dar că s-a angajat de curând încheind un contract de muncă ce prevede munca parțială timp de 3 ore pe zi. Domnul Nicolae ar dori să afle dacă datorează contribuție de asi-gurări sociale pentru situația în care se află și dacă această perioadă constituie stagiu de cotizare în vederea recalculării pensiei?
Răspuns: Domnule Nicolae G., în conformitate cu preve-derile art. 5 din Legea nr. 19/2000: „(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: persoanele care desfășoară acti-vități pe bază de contract individual de muncă și funcționarii publici”. Se observă faptul că textul de lege nu face nicio distincție cu privire la tipul contractului de muncă. Prin urmare, indife-rent de natura contractului de muncă sunteți obligat să contribuiți la bugetul asigurărilor sociale de stat. În ce privește răspunsul la cea de-a doua întrebare formulată de dvs., vă informăm că, potrivit legii, această perioadă reprezintă stagiu de cotizare în vederea recalculării pensiei după minim 12 luni lucrate conform contractului de muncă. De asemenea, și în acest caz nu are relevanță dacă respectivul contract este cu normă întreagă sau cu timp parțial.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?