Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

IPJ Vrancea: „Scuzele nu schimbă realitatea!”, campanie vizând violența în familie, desfășurată astăzi în Focșani

Biroul de presă al IPJ Vrancea:

„Scuzele nu schimbă realitatea!
Prevenirea violenței în familie este una dintre prioritățile polițiștilor vrânceni pentru anul 2024, aceștia monitorizând cazurile pentru cunoaşterea cazurilor din raza de competeță!

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară activități în cadrul campaniei naționale “Scuzele nu schimbă realitatea!”.

Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Astfel, polițiștii vrânceni intervin pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor, contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.

Astfel, în data de 19 aprilie a.c. polițiștii de prevenire au desfășurat o activitate de prevenire, adresată locuitorilor municipiului Focșani.

Cu această ocazie, au fost prezentate funcțiile aplicației Bright Sky, dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității).

Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store și are diferite funcții, cele mai accesate fiind: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este, de asemenea, un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

*Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestice:*

• Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați!

• Să vă prezentați la medicul legist, pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale!

• Să vă prezentați imediat la Poliţie, pentru a depune plângere!

• Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor!

• Să nu vă retrageți plângerea!

• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie, care vă apără de agresor!

• Apelați numărul de urgență 112!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?