Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Vulcanii Noroioşi cartaţi 3D cu ajutorul tehnologiei FullWaver

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a utilizat, în premieră, aparatură de ultimă generaţie pentru explorarea vulcanilor noroioşi din Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului”. Potrivit INCDFP, o echipă din cadrul Geo Edu Lab (Laboratorul de Geofizică Aplicată, Prevenire şi Educare) a cartat pentru prima oară 3D subsolul unui vulcan noroios din România, folosind o tehnologie geoelectrică de ultimă generaţie. „Această abordare ne demonstrează că structura subterană a vulcanului corespunde doar parţial cu ce se vede la suprafaţă şi ne oferă o perspectivă nouă asupra acestor fenomene spectaculoase. În 2023, GeoEduLab, alături de echipa Iris Instruments, a realizat o campanie de măsurători în zona vulcanului Pâclele Mici. Campania a folosit aparatura FullWaver, o abordare inovativă a cartării geoelectrice folosită pentru prima dată în România, dar şi internaţional în acest scop”, transmite INCDFP.

            Potrivit cercetătorilor institutului, noua tehnologie permite o cartare detaliată 3D a subsolului la o adâncime de peste 100 de metri. „Vulcanii Noroioşi din Buzău nu sunt doar o atracţie turistică, ci şi un laborator natural fascinant. Ei joacă un rol important în ecologie, geologie şi chiar în studiul schimbărilor climatice. Dar studierea lor prin metode geoelectrice clasice este dificilă din cauza mediului subteran foarte conductiv, care disipă curentul. Aici intervine sistemul FullWaver, o aparatură de ultimă oră disponibilă în cadrul Laboratorului Mobil de Geofizică Aplicată din cadrul GeoEduLab. Această aparatură are capacitatea de a efectua sondaje geoelectrice detaliate, oferind informaţii 3D la adâncimi mari, de peste 100 m. Această tehnologie integrează o combinaţie puternică de caracteristici, inclusiv electrozi autonomi, modulul GPS pentru urmărirea exactă a locaţiei şi o sursă de mare putere”, informează instituţia de cercetare.

            Institutul atrage atenţia că folosirea sistemului FullWaver a fost folosită în premieră naţională şi internaţională, urmând ca Vulcanii Noroioşi să facă obiectul unei noi sesiuni de cercetare detaliată.

(…) Proiectul desfăşurat de INCDFP a presupus investigaţii ştiinţifice noninvazive şi s-a desfăşurat cu sprijinul Geoparcului UNESCO „Ţinutul Buzăului” şi al Agenţiei pentru Arii Protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?