Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Nicușor Halici cere monitorizarea spitalelor din Vrancea

          Prefectul Nicușor Halici a solicitat măsuri suplimentare de monitorizare a activității în spitalele din județ după ce controalele derulate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) au scos la iveală mai multe nereguli la unitățile sanitare. Raportul controalelor derulate de Serviciul Control în Sănătate Publică a arătat că au fost aplicate 92 de amenzi, cu o valoare de 70400 lei, în urma celor 76 de controale derulate anul trecut. Directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, a subliniat că au fost realizate atât controale tematice, cât și controale în urma celor 14 sesizări primite din partea cetățenilor sau a altor instituții cu privire la încălcarea normelor igienico-sanitare.

          Au fost constatate zeci de nereguli atât la unitățile sanitare cu paturi, la clinicile de chirurgie estetică și plastică dar și la cabinetele medicilor de familie. Printre neregulile constatate de inspectorii sanitari se numără purtarea de bijuterii și unghii lăcuite în timpul programului de lucru de către asistentele medicale din compartimente precum cel de chirurgie și de psihiatrie, necunoașterea și neaplicarea procedurilor privind curățenia și dezinfecția de către asistente, neutilizarea echipamentului de protecție suplimentar necesar transportului deșeurilor periculoase, inscripționarea necorespunzătoare a termogramelor spațiilor frigorifice din laboratorul de analize medicale, lipsa unei proceduri privind screeningul pacienților în secțiile cu risc, pentru depistarea colonizărilor/infecțiilor cu germeni multiplurirezistenți în conformitate cu prevederile programului național de supraveghere și control al infecțiilor asociate asistenței medicale, lipsa unui contract de prestări servicii pentru efectuarea operațiunilor de dezinsecție și deratizare.

          Una dintre problemele acute este lipsa cadrelor medicale din spitale dar și a specialiștilor din DSP. Directorul DSP Vrancea a explicat că lipsa personalului medical la nivelul unor secții medicale din cadrul unităților sanitare cu paturi conduce la supraaglomerarea Unităților de primiri Urgență, respectiv la petiții privind acordarea serviciilor medicale necorespunzătoare precum și o conduită neadecvată a personalului medico-sanitar față de pacienți. Însă, a subliniat directorul Graur, aceste aspecte nu pot fi sancționate de către DSP deoarece nu intră în sfera de atribuții a inspecției sanitare, care presupune verificarea condițiilor igienico-sanitare și a protocoalelor și procedurilor de lucru.

          Prefectul Nicușor Halici a cerut DSP Vrancea să monitorizeze cu prioritate activitatea din spitalele de urgență ale județului și să aplice cele mai drastice măsuri dacă nu sunt respectate condițiile igienico-sanitare. „Prefer ca pacienții să meargă la un alt spital decât să fie operați într-un bloc operator care nu este dezinfectat”, a subliniat prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?