Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”

Aceasta a spus că înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice: „Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”.

În prezent, pentru instalarea sistemelor audio-video în sălile de clasă, este necesar acordul părinților și al profesorilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023: (…)

Iată ce a declarat Ligia Deca:

„Practic, cele mai recente măsuri pentru reducerea cazurilor de violență în școală și intervenție vizează formarea până la sfârșitul lunii a tuturor directorilor, pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență. Așa cum știți, această procedură, care detaliază sarcinile pe care fiecare om din școală le are în caz de violență, stabilește clar pașii și am rugat verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedură.

Reamintesc, pentru fapte grave de violență, directorul școlii este obligat să sesizeze poliția. Pentru fapte grave de violențe asupra minorilor, directorul este, de asemenea, obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASPC preia cazul și se atribuie un manager de caz.

Creșterea stării de bine în mediul școlar a fost o prioritate încă de la începutul mandatului meu și, așa cum știți, am crescut cu 1.200 numărul consilierilor școlari, în anul 2023. În acest moment, statisticile noastre arată că 96% dintre școlile din România beneficiază de cel puțin un profesor consilier școlar și, conform informațiilor colectate de la inspectorate, în anul școlar 2022-2023, peste 1.400.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri. (…)

Informațiile primite de la inspectoratele școlare arată că, în anul școlar trecut, numărul cazurilor de violență a fost în scădere cu aproximativ 44% față de anul școlar anterior. Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria „atac la persoană”, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar, în anul școlar 2022-2023.

Pentru a avea o imagine și mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violență și am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență. (…)

În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supraveghere audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.

Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă, și-și asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

Am încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranță, vor înțelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor și a tuturor celor care sunt în preajma lor în unitățile de învățământ.

Însă, aș dori să subliniez: aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege.

Școlile au, în schimb, obligația de a pune la dispoziția organelor de control și organelor de cercetare penală înregistrările audio-video, atunci când situația o impune. (…)”

Sursa: – https://www.edupedu.ro/

Articolul integral pe pe – https://t.ly/rpgdY

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?