Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Ambulanța Vrancea vrea să știe cât de sigure îi sunt clădirile în cazul unui cutremur

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea a lansat pe SEAP o licitație pentru consultarea pieței în legătură cu evaluarea vizuală antiseismică a clădirilor pe care le are în administrare în Focșani, Odobești, Mărășești și Năruja. Este vorba despre o evaluare vizuală rapidă, „fără analiză inginerească de detaliu, privitoare la efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate”.

Din ce se arată în documentație, evaluarea trebuie efectuată deoarece, la începutul acestui an, Inspectoratul Județean în Construcții Vrancea a transmis o adresă prin care se aducea la cunoștință faptul că legislația prevede că trebuie identificate clădirile cu risc seismic, pentru a se putea lua măsuri în cazul în care este necesar. Procedura prevăzută de lege debutează cu evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, adică ceea ce dorește în acest moment SAJ Vrancea, pentru Stația Focșani – corp 1 și corp 2, an construcție 1972, Stația Mărășești – an construcție 1970; Stația Odobești – an construcție 1975 și Stația Năruja – an construcție 1906/1950.

Mai departe, legislația prevede că, în cazul imobilelor cu vulnerabilitate seismică, identificate ca urmare a primei evaluări, proprietarii acestora au obligația de a asigura expertizarea tehnică a clădirii în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, concluziile raportului de expertiză urmând a fi transmise către autorități. În cazul neîndeplinirii acestor obligații, proprietarii sau administratorii imobilelor urmează a răspunde material, contravențional și civil.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Facebook/România Actualităţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?