Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Monedele descoperite la Poiana Cristei au ajuns la Muzeul Vrancei

Monedele descoperite sâmbătă la Poiana Cristei au fost predate Muzeului Vrancei pentru curățare și evaluare. Cele 152 de monede vechi, care par să fie drahme, au ajuns la Laboratorul de conservare-restaurare de la Muzeul Vrancei unde vor fi curățate și evaluate pentru a vedea perioada în care au fost bătute. Directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, ne-a spus că o echipă de arheologi de la instituție împreună cu reprezentanții Direcției pentru Cultură vor merge la Poiana Cristei pentru a identifica locația unde a fost descoperit acest tezaur.

Am primit monedele care au fost duse la Laborator pentru a fi realizată o primă evaluare, deoarece trebuie să fie restaurate și să vedem dacă sunt drahme sau copii ale acestora. Mâine (marți – n.r.), arheologii de la Muzeu vor merge la Poiana Cristei pentru a identifica locația unde au fost descoperite, să vedem dacă este un monument funerar, o casă sau era doar un vas de lut cu bani”, ne-a spus directorul Valentin Muscă.

Potrivit legislației, pentru descoperirea unor asemenea tezaure se acordă o recompensă calculată la 30% din valoarea stabilită de un expert autorizat de Ministerul Culturii. De menționat însă că recompensa nu se acordă dacă monedele au fost descoperite pe o proprietate privată, ci doar pentru situația în care au fost găsite pe terenuri care aparțin domeniului public.

Reamintim că doi căutători de comori au descoperit, sâmbătă, cu detectorul de metale, în zona satului Podu Lacului, comuna Poiana Cristei, 152 de monede vechi. La prima vedere, monedele par să fie copii ale unor drahme grecești, adică monede bătute de daci, în urmă cu peste 2.000 de ani. Cei doi au anunțat autoritățile locale.

Doi norocoși, domnul Munteanu având legătură cu Poiana Cristei (socrii), au descoperit în satul Podu Lacului peste 150 monezi ce le estimăm neprofesionist ca fiind drahme antice grecești! Încă o dovadă că suntem de peste 2.000 de ani ! Acum așteptăm autoritățile!”, a anunțat, într-o postare publicată pe Facebook, Vlad Petruș, primarul comunei Poiana Cristei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?