Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cum se aplică reducerea la impozitul pe profit sau la veniturile microîntreprinderilor

Firmele pot beneficia de o reducere a impozitului pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor dacă înregistrează creșteri ale capitalului propriu în ultimii ani. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea arată că reducerile de impozit sunt considerabile, între 2 și 9%, în funcție de creșterea anuală a capitalului. Astfel, reducerea este de 2% în cazurile în care capitalul propriu contabil, prezent în situațiile financiare anuale, este pozitiv.

Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligația constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească concomitent și condiția de a fi la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din capitalul social subscris”, arată AJFP Vrancea. Finanțiștii menționează că, în cazul impozitului pe profit, procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul pe profit anual al anului în care sunt îndeplinite condiţiile menționate, iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta.

Astfel, impozitul pe profit anual reprezintă impozitul pe profit după scăderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentând sponsorizare şi/ sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, precum şi a costului de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale. În cazul celor care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor, procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul datorat pe întregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV.

Pentru situația în care valoarea reducerii este mai mare decât impozitul aferent trimestrului IV, diferenţa care nu a fost scăzută din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaraţii rectificative. „În cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul pentru care se aplică reducerea, procentul aferent reducerii de impozit se aplică asupra impozitului pe veniturile microîntreprinderilor însumat cu impozitul pe profit, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul pe profit, potrivit prevederilor aplicabile plătitorilor de impozit pe profit.

În cazul în care valoarea reducerii este mai mare decât impozitul pe profit, diferenţa care nu a fost scăzută din impozitul pe profit se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea unei declaraţii rectificative”, precizează AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?