Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Vrânceni, veți circula cu trenuri noi, din Polonia. Ministrul Grindeanu a semnat contracte de achiziție în valoare de 9,9 miliarde lei

Valoarea contractelor semnate la ora actuală la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru achiziţia de trenuri noi este de 9,9 miliarde de lei, care înseamnă 119 rame electrice, la care se adaugă 16 locomotive electrice, a declarat, marţi, ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu. „Asta înseamnă de asemenea şi un alt lucru – o schimbare profundă a întregii flote de trenuri din România absolut necesară. Am mai spus, repet, faptul că nu s-au cumpărat trenuri noi în România de peste 20 şi ceva de ani se vede, se vede în ceea ce înseamnă confortul cetăţenilor. Cele 9,9 miliarde de lei contractate reprezentând 119 rame electrice şi 16 locomotive va duce la îmbunătăţirea acestei flote de trenuri”, a afirmat Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului de achiziţie a 62 de rame electrice regionale (RE-R), câştigat de producătorul polonez Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA).

Potrivit acestuia, în afară de trenurile cu hidrogen, toate celelalte contracte care presupun achiziţie de material rulant nou prin PNRR şi Fondul de modernizare au fost încheiate. „Astăzi, când vorbim, în afară de trenurile cu hidrogen, unde licitaţia nu este încheiată, pentru toate celelalte care sunt parte din PNRR şi parte din ceea ce înseamnă fonduri de modernizare contractele au fost încheiate. Aceste trenuri noi vor circula pe 10 rute electrificate: Constanţa, Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi, Suceava. Braşov, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj, Arad, Timişoara, Reşiţa, la care se adaugă şi municipiul Bucureşti. Îmi doresc ca, spre deosebire de alte contracte, să nu avem întârzieri, pentru că vor fi penalităţi. Noi nu dorim să dăm penalităţi, că nu asta urmărim la Ministerul Transporturilor – asta nu înseamnă că nu le dăm. Am dori să se respecte termenele contractelor de semnat. Dacă spunem o dată că se livrează un tren nou, atunci trenul să fie livrat. Poate că, odată cu aceste contracte, începem să ne ţinem şi de aceste termene”, a susţinut ministrul.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) şi ai producătorului polonez de material rulant Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) au semnat, marţi, contractul de achiziţie a 62 de rame electrice regionale (RE-R). La eveniment au participat ministrul de resort, Sorin Grindeanu, şi ambasadorul Republicii Polone în România, Pawel Soloch.

Mai mulţi producători de material rulant sunt real interesaţi de a participa la licitaţia pentru achiziţia de trenuri pe hidrogen, după ce am separat achiziţia de hidrogen de achiziţia de vehicule şi mentenanţă, pentru a reduce riscurile pe care ar trebui să şi le asume furnizorul, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.  La rândul său, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a dat asigurări că nu se va pierde finanţarea pentru achiziţia trenurilor pe hidrogen. „La Ministerul Transporturilor noi nu am pierdut nicio sumă, niciun euro, chiar dacă a fost redus PNRR, aşa cum bine ştiţi, cu aproximativ 2 miliarde faţă de cât fusese aprobat iniţial. Inclusiv la MTI am vorbit de o reducere, şi asta pe componenta de grant, nu de împrumut, dacă vorbim de cele două componente din PNRR. Sumele astea care au fost reduse din PNRR ştiţi foarte bine că au fost aprobate în Fondul de modernizare. De asemenea, discuţiile pe care le-am avut cu cei care gestionează acest Fond de modernizare mă fac optimist, ca din cele, cred că astăzi sunt strânse în acest fond undeva în jur de 15 miliarde de euro, eu cred că o treime, aproximativ 4-5 miliarde de euro, putem să le accesăm noi pentru ceea ce înseamnă transportul pe calea ferată. Şi discuţiile sunt mai mult decât promiţătoare. Ce pot să vă spun eu este că nu se va pierde niciun leu”, a susţinut ministrul.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anulat, la începutul lunii noiembrie 2023, procedura de achiziţie a 12 trenuri pe hidrogen, în condiţiile existenţei depunerii unei singure oferte neconforme, potrivit informaţiilor transmise AGERPRES de către instituţie. Potrivit sursei citate, ARF a transmis în SICAP raportul procedurii privind anularea licitaţiei, pe motivul depunerii unei singure oferte neconforme (componenta tehnică). Conform procedurilor legale, oferta financiară nu a mai fost consultată de comisia de evaluare a ARF.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?