Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO/FOTO! „Plugarii Mascați” au adunat un număr impresionant de participanți în satul cârligean Dălhăuți

Zorii unui nou an s-au ivit astăzi peste lume și în sufletele tuturor stă în aceste momente speranța. Sănătate, pace, un trai mai bun, mai multă înțelegere, sunt sentimente comune oamenilor, oriunde s-ar afla. Lucrul acesta se întâmplă și în fiecare colț al României, o emoție unică fiind prezentă în aceste zile, mai ales în satele românești – o atmosferă ce se vrea a rămâne neschimbată, în esența ei, păstrată vie din generație în generație, sintetizată simplu, în două cuvinte: datini strămoșești.

Plugușorul, Sorcova, mersul cu Capra sau Ursul, rămase neschimbate de-a lungul anilor, sunt parte a unui vechi ceremonial de înnoire simbolică a timpului calendaristic.

Astăzi, la scurt timp după intrarea în noul an, în comuna vrânceană Cârligele s-a dat startul „Plugarilor Mascați”, tradiție străveche păstrată prin implicarea plină de suflet a locuitorilor satului Dălhăuți.
Evenimentul a fost anunțat puțin după ora 4.00, chiar de primarul comunei, Ștefan Moscu:

„LA MULȚI ANI 2024!
De câteva minute, am dat startul PLUGARILOR MASCAȚI, o datină străbună ce nu s-a uitat pe meleagurile noastre cârligene.
În prima zi a Noului An, ceata de mascați, peste cincizeci de tineri, trec pe la toate locuințele cârligenilor, urând gospodarilor urbei noastre, un an bun, sănătate și belșug în toate!
LA MULȚI ANI, CÂRLIGENILOR MEI DRAGI!”, este mesajul postat de Ștefan Moscu, primarul comunei Cârligele.

Cum aflăm chiar din postare, ceata mascaților a adunat în acest an un număr impresionant de 50 de participanți, evenimentul fiind promovat și pe o pagină de Facebook special creată de mai tinerii organizatori. „Personajele”, care s-au întrecut în imaginație și creativitate în momentul confecționării costumațiilor, au folosit beteală, pene, franjuri, ţesături, clopoței, coarne, blană și piei de animale, mărgele, boabe de fasole, materiale care de care mai inedite. Mascații au avut cu ei tălăngi și clopoței, tobe, goarne, ale căror zgomote se crede că au puterea de a îndepărta răul, întregul ritual fiind de fapt o confruntare simbolică între spiritele bune și cele rele.

Cu siguranță, nu au lipsit nici momentele vesele, cum a fost acesta, surprins în Dălhăuți de Nina Ciprian:

Mascații au adus Plugușorul Noului An în fiecare casă, misiunea lor apropiindu-se de sfârșit, târziu, când soarele se retrăgea spre asfințit – la „Spartul Plugului”.
Este știut, „Spartul Plugului” are loc de fiecare dată în centrul satului Dălhauți, iar în acest an, evenimentul a adunat un număr impresionant de persoane, printre care s-a aflat și primarul Ștefan Moscu.

Prima zi din an s-a încheiat cu o sârbă plină de viață în care s-au strâns cu toții, laolaltă, o mare parte dintre cei 50 de „mascați”. Chiar și domnul primar s-a alăturat celor care, prin joc și muzică, au marcat un start plin de voie bună în anul abia început. Printre cei prezenți s-au auzit nenumărate urări de „La mulți ani!”, încărcate de speranța că tot ce a fost rău s-a dus odată cu anul cel vechi, în urmă rămânând, primenit, Noul An.

Autor foto: Marius-Daniel Dumitru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?