Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Nicio firmă nu intervine la sesizările focșănenilor privind iluminatul public. Consilierii PNL și USR Plus știu de ce!

Focșănenii au început să reclame problemele cu iluminatul public, cu străzi lăsate în beznă pentru că municipiul nu are contract cu nicio firmă pentru acest serviciu public. Sunt mai multe reclamații venite din partea cetățenilor care locuiesc în zona Comisiei Centrale, în cartierul Bahne, referitoare la stâlpii de iluminat public și lipsa becurilor. În acest moment, municipalitatea nu are nicio firmă cu care să intervină pentru a rezolva reclamațiile venite din partea cetățenilor. Vechiul contract cu firma Electric Light a fost reziliat, iar Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice nu este autorizată și nu are personal calificat pentru a interveni atunci când apar probleme la stâlpii de iluminat public.

S-a ajuns acum la situația prognozată de primarul Cristi Misăilă la începutul acestui an, când îi avertiza pe consilierii locali PNL și USR Plus asupra riscurilor pe care le prezintă amânarea votării proiectului de hotărâre pentru documentația „de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public a localităților membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești”. Proiectul de hotărâre a fost discutat în mai multe ședințe ale Consiliului Local Focșani însă nu a trecut din cauza opoziției consilierilor majorității PNL-USR Plus. Aceștia au invocat diverse motive printre care și faptul că nu li s-au oferit informații suplimentare de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), referitoare la anumite servicii trecute în documentație sau că prețurile sunt prea mari, cu toate că le-au fost prezentate oferte care arată că situația stă exact invers. Între timp a fost terminat contractul cu Electric Light și abia în luna iulie s-a reușit scoaterea la licitație pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de acest serviciu de iluminat public.

Primarul Cristi Misăilă ne-a spus luni că, la acest moment, este în curs finalizarea procedurii de evaluare a ofertelor depuse la licitație. Gestionarea Serviciului de iluminat public s-a făcut prin Asociația de Dezvoltare intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești. Din cauză că, mai multe luni la rând, Consiliul Local a refuzat avizarea caietului de sarcini pentru delegarea acestui serviciu, în acest moment, ADI nu are contract încheiat cu societatea Electric Light și, neavând contract, nu are cine să se ocupe de întreținerea iluminatului în tot municipiul. În cele din urmă s-a găsit o soluție, ADI a scos la licitație, am înțeles că este un ofertant și e în curs finalizarea procedurii de evaluare și încheierea a licitației. Până atunci nu avem un operator care să asigure gestiunea Serviciului de iluminat public. Direcția de Dezvoltare nu are personal calificat, competența, licență pentru a interveni, a spus primarul Cristi Misăilă, precizând că angajații DDSP nu pot fi obligați să se urce pe stâlpii de iluminat public dacă nu au calificarea necesară, existând riscul producerii unor accidente nefericite

Între timp, focșănenii sunt plimbați între instituții pentru a rezolva problemele care apar în funcționarea iluminatului public. Ziua de astăzi, o telenovelă!, ne-a scris sâmbătă un focșănean. „M-a sunat un amic și îmi explică că tot sună la autorități pentru rezolvarea unui stâlp de iluminat public căzut la pământ cu cabluri  de curent…a sunat la Electrica, aceștia l-au îndrumat la primărie să sune deoarece iluminatul public aparține de primărie. La primărie a raspuns portarul de serviciu care ne explica că el nu poate face nimic deoarece firma care se ocupa cu iluminatul public lucrează în exterior cu primăria ..sunăm la firma respectivă SC ELECTRIC LIGHT SRL la nr verde timp de o oră și nimic…nimeni nu răspunde la acel număr! Sunăm din nou la primărie, explicăm situația portarului și ne spune că nu poate să facă nimic și să sunăm la poliția locală (nu am înțeles ce treabă avea poliția locală în toată această poveste, cumva rezolvau cablurile?!). Ajunge poliția locală la fața locului, constată stâlpul de iluminat public cu cablurile rupte și încercăm să sunăm împreună la Electrica să rezolvăm problema. Într-un sfârșit, o doamnă amabilă de la dispecerat întelege că nu putem lăsa firele pe jos deoarece este o stradă circulată de cetățeni și copiii care locuiesc în acel cartier. Într-un sfârșit ajung cei de la Electrica, taie cablurile cu curent și îmi explică faptul că cei de la Sc electric light srl contractați de primărie au reziliat contractul de 6 luni cu primăria Focșani și degeaba sun că nu va răspunde nimeni! După 3 ore de apeluri la instituții, s-a rezolvat jumătate din problemă, adică s-au tăiat cablurile și atât..de pus înapoi iluminatul public nu încape în discuție, având în vedere că strada este situată chiar la spitalul psihiatrie și TBC. Rog organele competente, mai ales cei din primărie care nu văd sau se fac că nu văd aceste probleme, să rezolve această situație!! Și sper ca pe viitor să aveți un număr de telefon pe site-ul primăriei care să răspundă cetățenilor în privința iluminatului public!!, ne-a scris focșăneanul, care ne-a trimis și fotografii de la fața locului.

Acesta a revenit spunându-ne că un alt stâlp stă să cadă, iar „celălalt stâlp a rămas căzut la pământ cu căteva fire pe el… Momentan nu există nimeni care să pună la loc stâlpii și cablurile de curent!! Ținând cont că este o fundătură către un spital de psihiatrie, zilnic sunt eliberate din spital persoane cu probleme..noaptea nu se vede nimic pe această stradă…copiii și cetățenii care locuiesc în zonă și vor să ajungă acasă de la serviciu sau școală, merg prin beznă cu frică …ceva de nedescris..parcă trăim în Evul Mediu ..nimănui nu-i pasă!!!”.

O problemă similară ne-a fost semnalată de focșăneni care stau pe strada Pictor Grigorescu. În parcarea din spatele blocurilor, de unde se poate ieși spre Inspectoratul Școlar, nu mai este de foarte mult timp iluminat public, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru locitorii blocurilor respective. Problema, spun oamenii, se va acutiza în condițiile în care cartierul Bahne va intra într-un proiect de modernizare și vor avea loc diverse lucrări, care ar putea deveni un adevărat pericol în lipsa unui iluminat public adecvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?