Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Jumătate din Casa Macridescu (fosta grădiniță 21 din Focșani) nu mai este monument istoric, adică poate fi demolată

Ministerul Culturii a aprobat declasarea parțială a monumentului istoric Casa Macridescu, de pe strada Cuza Vodă, nr.6, din Focșani. Ordinul de ministru 3426 din 2023 referitor la declasarea parțială a acestui imobil a fost publicat în Monitorul Oficial și cuprinde informații despre corpurile de clădire care nu mai sunt considerate monument istoric și despre corpul care va rămâne în Lista monumentelor istorice. Este vorba despre clădirea unde a funcționat în anii trecuți Grădinița 21 și care se află într-o stare avansată de degradare. Prin ordinul de ministru se păstrează înregistrarea ca monument istoric a corpului C5A(1), respectiv camerele de la intrarea în clădire, inclusiv partea unde este amplasată statuia zeiței Ceres. Restul imobilului, respectiv două corpuri de clădire sunt declasate și pot fi demolate.

         „Se declasează din lista monumentelor istorice corpurile C6 şi C5B(2) ale monumentului istoric cu denumirea Casa Macridescu, imobil situat în str. Cuza Vodă nr. 6, municipiul Focşani, judeţul Vrancea, având codul LMI VN-II-m-B-06416. ..Se menţine ca monument istoric corpul C5A(1) cu denumirea Casa Macridescu, situat în str. Cuza Vodă nr. 6, municipiul Focşani, judeţul Vrancea, având codul LMI VNII-m-B-06416”, se arată în ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Imobilul în care a funcționat Grădinița 21 și cel alăturat, în care a funcționat fostul Palat al Copiilor, au fost retrocedate în 2005 când magistrații de la Curtea de Apel Galați și, ulterior, de la Înalta Curte de Casație și Justiție au obligat Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Ministerul Educației să restituie în natură clădirile situate pe strada Cuza Vodă. Ulterior, fostul imobil al grădiniței a fost vândut unei persoane și s-a încercat inclusiv achiziția de către Primăria Focșani. Dar prețul a fost considerat prea mare și tranzacția nu a mai fost realizată. S-a intenționat chiar elaborarea unui plan de urbanism zonal pentru desființarea parțială a construcției și amenajarea unui spațiu comercial însă proiectul a fost blocat pentru că imobilul era clasat ca monument istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?