Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

VIDEO și GALERIE FOTO: Carte despre armele folosite în războaiele mondiale, lansată la „Zilele Muzeului Vrancei”

Muzeul Vrancei readuce la lumină o filă din istoria județului Vrancea. Vineri a avut loc evenimentul de lansare a albumului ”Armament din Colecția Muzeului Vrancei din cele două războaie mondiale”, autori Florin-Daniel Mihai și Mircea Balica, care a marcat încheierea Zilelor Muzeului Vrancei, ce au avut loc în perioada 11-15 decembrie 2023 la Muzeul Unirii din Focșani. La evenimentul moderat de managerul Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, cadre didactice și elevi. „Un astfel de eveniment mă onorează, îmi dă putere să cred că Vrancea noastră frumoasă are viitor, uitându-mă la ce este în prezent și la ce a fost în trecut, de aceea orice demers de a realiza o carte sau un album pentru a prezenta istoria acestui frumos popor și a acestei regiuni este binevenit și susținut de Consiliul Județean Vrancea. Vă asigur că suntem parteneri”, a spus Cătălin Toma în deschiderea evenimentului.

Albumul lansat vineri deschide seria unei colecții de 10 albume aflate în lucru de Muzeul Vrancei, dintre care cele despre geneza Bisericii Neamului de la Mărășești, cele mai valoroase costume populare din fostele județe Putna și Râmnicu Sărat, patrimoniul viti-vinicol, tiparele de caș etc. „Seria de albume de promovare a patrimoniului Vrancei a început vineri cu prezentarea volumului „Armament din Colecția Muzeului Vrancei din cele două războaie mondiale”, realizat de muzeograful Florin-Daniel Mihai și conservatorul Mircea Balica. Această serie este finanțată de Consiliul Județean Vrancea și se înscrie în strategia de promovare a județului în general și a obiectivelor muzeale în special. Șase albume din această serie sunt dedicate memorialelor eroilor și vor servi ca argument în demersul autorităților de înscriere a mausoleelor pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Albumul se va afla la vânzare, din ianuarie, la toate obiectivele muzeale din județ. Mulțumim elevilor Liceului cu Program Sportiv și celorlalți participanți la eveniment, felicitări autorilor pentru reușita acestui volum care deschide seria celor zece albume!”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Muzeului Vrancei.

Zilele Muzeului Vrancei au mai cuprins și vernisajul unei expoziții de fotografie a celebrului Franz Koroschetz, prezentarea volumului biografic „Ioan Roată”, lansarea celui mai recent număr din revista Cronica Vrancei, un simpozion desfășurat în parteneriat cu Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”. Toate evenimentele culturale au fost organizate în parteneriat cu instituțiile de învățământ din județ și au avut o dimensiune pedagogică, elevii fiind implicați activ la realizarea acestora.

Sursa foto: Facebook/Muzeul Vrancei, Consiliul Județean Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?