Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Reorganizare la instituțiile de cultură din Focșani: Ateneul și Ansamblul „Țara Vrancei” devin secții ale Teatrului Pastia

Teatrul Municipal “Maior Gh. Pastia” va prelua prin fuziune celelalte instituții culturale din Focșani, adică Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focșani și Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”. Conducerea Teatrului va fi asigurată în continuare de managerul Sorin Francu iar ceilalți doi manageri, Maria Murgoci și Marilena Șerbănuț vor prelua funcțiile de șefi la cele două noi secții, Ateneul Popular și Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”.

Reorganizarea a fost aprobată, joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani. Argumentul principal al acestei decizii a fost legea 263 din 2023, prin care se impune reorganizarea instituțiilor culturale cu un număr redus de persoane. În plus, prin testamentul său, maiorul Gheorghe Pastia a cerut ca veniturile de la Ateneul Popular să fie utilizate pentru funcționarea Teatrului Municipal care trebuie să fie „un lăcaș de cultură și educație națională”. Conform hotărârii adoptate ieri, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focșani și Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” vor funcționa ca secții în cadrul Teatrului Municipal și vor continua proiectele culturale derulate. „Deși Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focșani și Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” își pierd personalitatea juridică, activitatea lor artistică va continua sub aceeași formă. Structura nou creată va păstra continuitatea proiectelor cultural ale Ateneului Popular și Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” aflate în derulare”, se arată în referatul de specialitate.

Totodată, prin această reorganizare se propune și înființarea Orchestrei de Cameră Unirea, prin care este dusă mai departe moștenirea culturală lăsată de înaintași și misiunea maiorului Pastia care a enunțat principiul „Totul pentru neam și cultura lui”. Reînvie tradiția muzicală din Focșani, fiind știut că după dispariția Filarmonicii focșănene în 1963, orașul a pierdut un centru cultural de importanță majoră. Se propune formarea unui nucleu instrumental alcătuit din 15 instrumentiști și un dirijor, specializați în interpretarea muzicii culte. Orchestra Unirea va avea și un rol activ în educarea publicului, în special a tinerilor, oferind programe educaționale și evenimente specifice. Nu în ultimul rând, Corul de Cameră Pastorala va funcționa tot în cadrul Ateneului Popular.

Teatrul Municipal va funcționa ca instituție de spectacole de repertoriu și va beneficia de sprijinul financiar de la bugetul de stat. Astfel, parte din sumele alocate Teatrului vor putea fi alocate și secțiilor Ateneul Popular și Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?