Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730
Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730

Consilierii discută bugetul Focșaniului pentru acest an. 171,6 milioane lei sunt cheltuielile cu investițiile

Consilierii locali vor dezbate, astăzi, proiectul bugetului Focșaniului pentru acest an. Primăria Focșani a estimat un buget de 342,2 milioane lei pentru 2020, din care 171,6 milioane lei sunt cheltuielile cu investițiile prognozate a fi realizate. Proiectul de buget a fost prezentat focșănenilor de primarul Cristi Misăilă la dezbaterea publică organizată la Cinematograful Balada dar și la întâlnirea cu reprezentanții unităților de învățământ din municipiu. Majoritatea cheltuielilor, 142 milioane lei, sunt investiții cu fonduri europene, precum proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” sau proiectele care vizează creșterea eficienței energetice a instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat, de exemplu la școlile „Duiliu Zamfirescu” și „Ion Basgan”, unde lucrările vor fi finalizate în această primăvară.

Pe lista de investiții a municipalității se mai află proiectele pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, dar și proiecte privind mobilitatea – rețea de piste de biciclete, modernizarea transportului public, implementarea unui sistem de management al traficului, resistematizarea infrastructurii de transport. La acestea se adaugă investiții de 29,5 milioane lei cu fonduri de la bugetul local, PNDL sau alte programe de finanțare. De asemenea, 10,09 milioane lei sunt pentru lucrările de întreținere a străzilor din Focșani. Valoarea proiectelor pregătite de echipa Primăriei, finanțate sau care urmează să fie depuse după publicarea ghidurilor, depășește 547 milioane lei.

Primarul Misăilă a arătat că au început sau urmează să înceapă lucrările la 120 de străzi, se lucrează la unități școlare, va fi construită o grădiniță nouă pe strada Fraternității, vor fi realizate trei drumuri noi, respectiv Cuza Vodă-Carrefour, zona Militari-Anghel Saligny, drumul de acces la locuințele de pe Calea Munteniei, lângă unitățile militare. În planurile municipalității se mai află realizarea unui număr de 140 locuințe ANL pe Calea Munteniei, documentația fiind transmisă la București, realizarea unui centru multifuncționat în cartierul Bahne, în locul fostului G2. Una dintre investițiile pe care o pregătește municipalitatea pentru următorii ani este realizarea unei șosele de centură în nordul municipiului. Această investiție ar putea fi realizată cu fonduri europene în cadrul exercițiului financiar 2021-2027.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Local va fi discutat și proiectul referitor la contractarea unui împrumut bancar de maxim 70 milioane de lei pentru finanțarea investițiilor din municipiu. Valoarea maximă a creditului a fost estimată inițial la 133 milioane lei dar, în urma unei analize financiare, a fost redusă la 70 milioane lei. Municipiul Focșani are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din țară, de doar 4,21%, iar sumele împrumutate vor fi folosite pentru investițiile de care este nevoie în municipiu. Creditul de 70 milioane lei va fi pentru o perioadă de maximum 15 ani, în valoare fiind inclusă și suma necesară refinanțării soldului împrumutului contractat în 2011 de la Unicredit Bank, în valoare de 9,5 milioane lei.

Pe lista de investiții care vor fi finanțate prin acest contract de împrumut se află Reabilitarea parcului Nicolae Bălcescu, Extinderea rețelei de gaze în cartierul Mândrești, Reabilitarea și modernizarea piațetelor Teatru și Milcov, Refacerea infrastructurii străzilor Gh. Doja, fundătura Gh. Doja, Legumelor, Plantelor, Vasile Pârvan, Bahne, Lucrările de recondiționare și de modernizare a terenurilor sport de la Liceul Sportiv, reabilitarea și modernizarea străzilor Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc, proiectul de extindere cu 12 săli de clasă de Școlii nr.3 din Focșani. Acestorali se adaugă investițiile co-finanțate din fonduri nerambursabile precum Dezvoltarea rețelei de piste pentru bicicliști, Modernizarea transportului public din Focșani, Resistematizarea infrastructurii de transport în Focșani, achiziție de autobuze electrice, Reabilitarea și modernizarea grădinițelor, cele două etape ale proiectului Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Focșani, reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat Public, Reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu.

Creditul bancar poate fi utilizat doar pentru investițiile prevăzute de Consiliul Local și este o soluție necesare pentru finanțarea modernizării infrastructurii din Focșani. Soluția creditelor bancare pentru realizarea de investiții necesare, dar care depășesc posibilitățile financiare actuale, este aplicată de numeroase municipii din țară. Un exemplu este municipiul Oradea unde gradul de îndatorare al municipiului, condus de un edil liberal, este de 18%, banii fiind folosiți pentru lucrări de investiții. Conform unei situații cu soldul creditelor contractate de primăria Oradea, din iunie 2019, valoarea maximală era de 277 milioane lei, din care utilizați 177 milioane lei pentru creditele în moneda națională. La creditele în euro, Primăria Oradea avea o valoare maximă de 99,3 milioane euro, din care a folosit 70,6 milioane euro, cu un sold de 43 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?