Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Simulările județene la Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost ANULATE. Cele naționale vor fi digitalizate

Emoții pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a care, anul viitor, vor susține examenele de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureatul. Pentru a se familiariza cu modul în care vor decurge examenele, elevii vor susține anul viitor simulările. Dacă până de curând, în Vrancea, se vorbea despre simulări județene la Evalaure Națională și Bacalaureat, ei bine, acestea au fost anulate având în vedere că se intercalau cu cele de la nivel național.

Profesoara Daniela Marchitan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, ne-a confirmat că simularea județeană la Evaluarea Națională, programată la finalul lunii ianuarie a anului viitor, a fost anulată pentru că în perioada 5-7 februarie 2024 este programată cea de la nivel național. Ca să nu-i „aglomereze‟ pe elevi cu prea multe examene, s-a luat decizia ca în Vrancea să fie susținute doar simulările naționale, nu și cele județene, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.

De altfel, zilele trecute, pe pagina de Facebook a Ministerului Educației a fost publicat următorul mesaj: „A fost aprobat și trimis spre publicare ordinul privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024! Listele cuprinzând conținuturile pentru simularea evaluării naționale pentru clasa a VIII-a și pe cele pentru simularea examenului de bacalaureat sunt anexe ale acestui ordin și vor fi transmise după publicarea în Monitorul Oficial.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale: Limba și literatura română, Limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, Matematică. Disciplinele la care se organizează simularea examenului de bacalaureat: Limba și literatura română, Limba și literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie‟.

Simulările naționale la Evaluarea Națională în februarie, cele la Bacalaureat în martie

Potrivit calendarului publicat pe Facebook de reprezentanții Ministerului Educației, elevii clasei a VIII-a vor susține simulările naționale astfel: 5 februarie 2024 va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română; 6 februarie 2024 va avea loc proba scrisă la Matematică; 7 februarie 2024 va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă, iar în data de 23 februarie 2024 vor fi comunicate rezultatele.

De asemenea, a fost afișat și calendarul simulării probelor scrise la examenul de Bacalaureat pentru anul școlar 2023-2024: 4 martie 2024 – proba E) a) – probă scrisă – la Limba și literatura română; 5 martie 2024 – proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului; 6 martie 2024 – proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului și specializării; 7 martie 2024 – Proba E) b) – probă scrisă – Limba și literatura maternă, urmând ca în data de 15 martie 2024 să fie comunicate rezultatele finale.

Prof. Daniela Marchitan a mai precizat că simulările din acest an vor fi organizate după modelul examenelor naționale care au avut loc în anul școlar trecut, urmând a avea loc în centre de examen atât pentru simulările la Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat. De asemenea, evaluarea lucrărilor va fi digitalizată, ceea ce înseamnă că în perioada următoare vor avea loc și „întâlniri cu directorii‟ pentru a fi puse la punct „pregătirile tehnice‟. Având în vedere faptul că „încă nu au sosit informațiile oficiale de la Ministerul Educației‟, mai multe detalii cu privire la organizarea simulărilor naționale din anul școlar 2023-2024 urmează să fie publicate în viitorul apropiat.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: RDNE Stock project – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?