Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO/FOTO! În lumea magică a chimiei, prin acțiuni organizate de Centrul Județean de Excelență Vrancea și colegiile focșănene ”Al. I. Cuza” și „Unirea”

Sâmbătă, 9 decembrie, liceenii pasionați de chimia anorganică – Centrul Județean de Excelență Vrancea, Colegiul Național ”Unirea” și Colegiul Național ”Al. I. Cuza” – le-au adus câteva bucurii ”chimice” oaspeților curioși de la clasele gimnaziale din Focșani, care au avut astfel ocazia să învețe lucruri noi prin joc și joacă. Coordonați de doamnele profesoare Lăcrămioara Paraschiv și Angela Sîrbu, aceștia le-au prezentat copiilor diferite experimente prin care i-au familiarizat cu lumea magică a unei discipline școlare pe care, cei mai mulți dintre cei prezenți, încă nu o studiază (clasele a V-a și a VI-a).

În primul rând, copiii și-au exprimat dorințele către Moș Crăciun printr-o scrisoare secretă. Pe o foaie albă de hârtie, au scris cu ”cerneală simpatică” (soluție incoloră), care, în contract cu altă substanță, a devenit albastră și a dezvăluit tuturor micile secrete din scrisori.

Experimentele desfășurate în laboratorul de chimie al Colegiului Național ”Unirea” au fost cea mai mare atracție a zilei: ”sucuri” viu colorate, ”vulcan” chimic, ”racheta ursuleților gumați”, transformarea (al)chimică a banilor în monezi de aur și argint (prilej cu care cei prezenți au primit și câteva informații din domeniul istorie), globulețe pentru brad umplute cu gaz colorat și alte magii chimice.
Spiritul de echipă și deschiderea spre interdisciplinaritate a mobilizat un număr semnificativ de elevi, inclusiv pe cei înscriși la programul de pregătire Imagine computerizată. Grafică. Caligrafie, care, coordonați de doamna profesoară Roliana Giuclea, au realizat afișele pentru această activitate.

Inițiatorii evenimentului au fost Răzvan Franciuc și Lorena Negoiță, elevi în clasa a XII-lea la Colegiul Național ”Unirea”, înscriși la programele de pregătire ale Centrului Județean de Excelență, care, prin pasiunea pentru chimie, au obținut rezultate de performanță la olimpiadele și concursurile școlare, iar în vacanța de vară s-au bucurat împreună de medalia de aur pe care au obținut-o la International Youth Research and Innovation Competition (IYRIC) 2023.

Toți elevii implicați în activitate s-au bucurat de experimentele și experiențele trăite, de entuziasmul celor mici și celor mari, bucurându-se că i-au convins pe oaspeți de faptul că disciplina chimie este atractivă, interesantă și, uneori, amuzantă.

Iris Vasiliu, clasa a IX-a, Colegiul Național ”Al. I. Cuza”
și
prof. Silvia Chelariu, director CEX Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?