Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

FOTO: Șah – O piatră de încercare utilă

Duminică, 10 decembrie, la Mega Mall din Bucureşti a avut loc puternică întrecere şahistă, „Mega Mall ChessCraft Arena”, organizată de A.C.S. Oxygen Bucureşti – Academia de Şah. S-au disputat trei turnee: U 14 ani, U 10 ani şi U 8 ani. S-a jucat şah rapid, sistem elveţian, 7 runde, timp de joc 10 minute + 5 secunde/ increment mutare de fiecare jucător. La competiţie au participat 142 de jucători, toţi valoroşi, de la A.C.S. Oxygen Bucureşti, A.C.S. Hannibal Bucureşti, C.S. Universitar de Şah Bucureşti, C.S. Alcor Bucureşti, C.S.M. Bucureşti, A.C.S. Orăşelul Copiilor Bucureşti, A.C.S. M.M. Mihail Marin Bucureşti, C.S.M. Focşani 2007, C.S.M. Ploieşti, A.C.S. Juvenes Târgu Mureş, C.S. Chitila şi Bila Tura Ismail.

De la C.S.M. Focşani 2007 au participat Pană Darius Cristian, Sava Daniel, amândoi la U 8 ani, şi Mălureanu Andrei la U14 ani. Toţi trei s-au remarcat făcând o bună impresie bucureştenilor şi sunt o promisiune certă pe care o asteptăm cât mai repede realizată. Pană Darius Cristian continua seria „nici o competiţie fără cupă”. Cucerind 5 puncte din 7 posibile el s-a clasat pe locul al 5-lea în clasamentul general şi a cucerit cupa pentru cel mai bun jucător fără categorie. Este încă fără categorie deoarece a început foarte de curând activitatea competiţională. Chiar şi în partidele în care nu a câştigat a etalat un înalt nivel valoric, dând mari bătăi de cap partenerilor săi mult mai experimentaţi.

Sava Daniel, mezinul echipei noastre, a obţinut 3 puncte şi s-a clasat pe locul al 33-lea din 51 de jucători, dar poate fi considerat un performer deoarece este jucător de U 6 ani care a jucat la U 8 ani şi s-a clasat merituos pe locul al 6-lea la categoria lui de vârstă. El a reuşit să devanseze 9 jucători valoroşi cu un an sau doi mai mari decât el şi alţi 9 jucători de vârsta lui. Mălureanu Andrei a avut cea mai ingrată sarcină. El a jucat în groapa cu lei a competiţiei unde au fost foarte mulţi jucători posesori de titluri naţionale şi internationale, ca şi de categorii şi ratinguri superioare.

A început pregătirea în septembrie 2022, dar duminică a jucat cu parteneri care au început pregătirea la şah cu cinci – şase ani mai devreme decât el şi au vârste cu un an şi doi ani mai mari. A cucerit 3 puncte şi s-a clasat pe locul al 39-lea în clasamentul general U 14 ani, dar dacă s-ar putea puncta progresul şi ascensiunea pe unitatea de timp şi dacă s-ar lua în calcul câte preocupări extraşahiste meritorii are, l-am putea cosidera un deosebit performer.

Tuturor le transmitem felicitări!

Director de turneu şi arbitru şef a fost Alexandru Oţetea, care de ani buni este unul dintre cei mai activi organizatori de concursuri din ţară, arbitru şef adjunct Florin Victor Coman, arbitri Bogdan Ulian, Roxana Firaru şi Alexandru Ioan Mihalcea, toţi foarte apreciaţi la nivel național. În altă ordine de idei, cu două zile mai devreme a avut loc Adunarea Generală extraordinară a Federaţiei Române de Şah la care au fost aprobate câteva modificări la statut. La aceasta a participat şi Maestrul Internaţional Mihnea Costachi cu rădăcini genealogice în Vrancea. Bunica lui, doamna Elena Tutoveanu, pentru care are o stimă deosebită, este din Focşani.

Cu ocazia Adunării Generale, Mihnea a avut amabilitatea să transmită şahiştilor din Vrancea următorul mesaj: CU CELE MAI BUNE URĂRI, DORESC MULT SUCCES ŞAHIŞTILOR DIN VRANCEA LA COMPETIŢIILE UNDE VOR PARTICIPA! De menţionat că Mihnea este posesorul unui palmares deosebit încă din perioada junioratului şi a intrat în posesia titlului încă de la vârsta de 16 ani. De asemenea, el şi-a manifestat dorinţa de a participa la o competiţie şi în Focşani.

După cum au început şahiştii vrânceni, să obţină rezultate în ultimii ani, îndeosebi Dăscălescu Adelin Ştefan, Dănilă Ştefan, Făcîlă Patric Andrei, Grecu Yanis Raphael, Stănescu Mihai Adrian şi alţii, după modul în care progresează lupii tineri, îndeosebi Ailincuţei David Constantin, Pană Darius Cristian, Mălureanu Andrei, Sava Daniel, Bocu David şi alţii, precum şi după semnalele de sprijin primite de la câţiva susţinători ai sportului minţii, probabil că nu este departe ziua când să ne onoreze cu prezenţa un maestru internațional la Focşani. Marius Arghirescu, Andrei Arghirescu, Mihai Strîmbu şi Balla Viorel au reuşit acest lucru de câteva ori în ultimele două decenii la Greşu şi Adjud, dar a venit timpul să se poată realiza şi în Focşani.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?