Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Lucrările de reabilitare a Casei Alaci, gata până la finele acestui an

Președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma a vizitat ieri Casa Alaci, obiectiv de patrimoniu care se află în curs de reabilitare. În acest sens administrația județeană are în derulare proiectul „Consolidare și restaurare Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Vrancei-Casa Alaci“, proiect în valoare de aproximativ un milion de euro. „Am vizitat astăzi (ieri-n.r.) «Casa Alaci», un obiectiv consolidat și restaurat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape un milion de euro. Proiectul „Consolidare și restaurare Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Vrancei-Casa Alaci“ a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul fiind acela de conservare, protejare, promovare și dezvoltare a patrimoniului natural si cultural. În aceste zile, Casa Alaci este în plin proces de dotare corespunzătoare, urmând ca până la finalul anului să fie făcută recepția finală. Ne dorim să includem obiectivul în circuitul turistic al Vrancei, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori“, a spus președintele Cătălin Toma.

În cadrul proiectului au loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, este restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”. De asemenea, sunt reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/pietonale din jurul monumentului, sunt amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale și este reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.

Casa Alaci a fost construită în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX- lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. Construcția acestei case monument a fost realizată între anii 1894-1895 de către Ghiță Missir, un negustor armean, și este vândută în anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de Prefect de Vrancea, și a decedat în 1940, casa rămânând urmașilor săi. În anul 1944 casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951 clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-se în acest spațiu o expoziție permanentă ce reunește evoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci până în prima jumătate a secolului XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?