Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Fotbal: Edward Iordănescu – Echipa naţională scrie istorie şi merge la EURO câştigând grupa de o manieră de necontestat

Selecţionerul primei reprezentative de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, marţi seara, după victoria cu Elveţia (scor 1-0) din ultimul meci al preliminariilor EURO 2024, că după foarte mulţi ani echipa naţională scrie istorie şi merge la turneul final câştigând grupa de o manieră de necontestat. „Am numai cuvinte de recunoştinţă pentru aceşti băieţi minunaţi care au arătat spirit fantastic, caracter fantastic şi valoare. Aceşti băieţi au fost fabuloşi într-o campanie fabuloasă. Iar eu le sunt recunoscător şi sunt mândru de ei. Personal doar un singur merit major am avut în această campanie, acela că am crezut necondiţionat în acest grup care s-a format. După foarte mulţi ani, echipa naţională scrie istorie, merge la un turneu final câştigând o grupă de o manieră de necontestat”, a spus selecţionerul în conferinţa de presă de la finalul partidei de pe Arena Naţională. „A fost cea mai mare provocare să reuşim să depăşim momentele de euforie de după partida cu Israel, care erau normale după o pauză de 8 ani. Euforia a fost foarte mare şi n-am avut timp să ne aşezăm, dar băieţii au arătat azi din nou foarte mult caracter. Grupul acesta are o capacitate incredibilă de a-şi însuşi lucruri. Azi Elveţia a întâlnit o altă echipă a României faţă de meciul tur. În primul rând la alt nivel, cu mai multă încredere, cu o organizare superioară, dar şi cu 50.000 de români în spate. Am încercat să pregătim cât mai bine acest joc, au fost multe schimbări, 5… dar mesajul meu a fost că am încredere totală în toţi. Cine a intrat cu Israel a făcut lucruri deosebite, cine a intrat azi, la fel. Tuturor celor care au jucat în această campanie trebuie să le fim recunoscători, iar românii să fie mândri de ei”, a adăugat el.

Iordănescu a menţionat că anumite critici primite de-a lungul campaniei de calificare de el şi jucători au fost juste, însă au fost şi multe jigniri pe care nu le-au meritat. „Au fost multe momente dificile, lumea nu ştie ce e în interior, înseamnă efort, timp, sacrificii…. dar eu am fost pregătit să le fac pe toate, să îmi pun toată energia în slujba echipei naţionale. Sigur că ar fi fost mai uşor dacă am fi fost mai toleranţi, mai răbdători, dacă susţineam mai mult jucătorii, pentru că au fost multe atacuri şi la adresa lor şi m-au durut la fel de mult. Dar Dumnezeu ne-a dat puterea să muncim şi să depăşim orice obstacol şi să avem un parcurs la care prea puţini se aşteptau. Faptul că au fost multe critici din anumite puncte de vedere ne-au şi ajutat, au fost şi analize obiective, juste. Iar asta ne-a făcut să fim mai buni. Dar au fost şi multe jigniri pe care nu le-am meritat, nici jucătorii şi probabil nici eu. Absolut toată munca mea de dinainte mi-a fost contestată total şi nu a fost corect”, a precizat Edward Iordănescu.

El a recunoscut că în jocul echipe naţionale mai sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite. „Am plecat cu un singur gând, să ne calificăm, dar ambiţiile au crescut pe parcurs şi mă bucur că am reuşit să terminăm pe primul loc la o diferenţă de puncte care după campania din Liga Naţiunilor părea imposibilă. Acum, după un mic răgaz, vom trece la analiză şi concluzii. Vom vedea ce am făcut bine şi mai puţin bine, pentru că sunt şi lucruri care sigur că pot suferi îmbunătăţiri. Dar cred că am pus o bază solidă şi aceea înseamnă organizarea de joc, spiritul, faptul că am făcut atâtea jocuri fără gol primit şi că avem cea mai bună defensivă. E meritul lor că în această campanie am reuşit să creştem ca şi grup atât de mult, e incredibil. Porţile echipei naţionale rămân deschise tuturor jucătorilor, dar nu foarte larg, pentru că avem un nucleu. Însă procesul de selecţie continuă”, a afirmat Iordănescu.

Selecţionerul va vorbi despre obiectivul primei reprezentative la turneul final după tragerea la sorţi a grupelor EURO 2024. „Despre obiectivul la EURO putem să dăm mai multe detalii după tragerea la sorţi, mai întâi să ne cunoaştem adversarii. Echipa poate să treacă la noul nivel. Avem nevoie să mai creştem un nivel până la turneul final. Trebuie ca toată lumea să aibă încredere în acest grup şi să înţeleagă că poate vor fi şi momente mai puţin fericite, pentru că ăsta este fotbalul. Dar iată că suntem de mult timp neînvinşi, iar azi am reuşit să câştigăm împotriva unui adversar cu foarte multe calitate individuală. Nu îmi doresc niciun adversar anume la tragerea la sorţi şi nici să evităm pe unul. Trebuie să ne bucurăm de acest parcurs, să ne pregătim cât mai bine de EURO pentru că acolo vor fi echipe de nivel extrem de ridicat şi trebuie să facem o impresie bună şi acolo. Iar eu am încredere că o putem face. Îmi doresc ca la turneul final românii să vină în număr cât mai mare şi să creadă în această echipă. Pentru că împreună suntem mai puternici. Echipa naţională a României poate să facă o figură frumoasă la EURO”, a explicat el.

Întrebat dacă va rămâne la conducerea naţionalei României şi în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026, el a răspuns: „Habar nu am ce urmează după EURO. Nu ştiu, sincer. Îmi doresc linişte pentru a pregăti turneul final. Apoi o să plec la tragerea la sorţi şi o să rămân ca să caut locuri potrivite pentru cantonamentul naţionalei. Nu ştiu dacă băieţii aşteaptă hoteluri luxoase, dar cu siguranţă nu vor fi, vom căuta o bază sportivă izolată unde să lucrăm în linişte. După EURO vom vedea drumul pe care va merge fiecare. Dar fiţi siguri că în decizia mea va conta foarte mult ce se întâmplă şi la EURO”.

Naţionala de fotbal a României a câştigat Grupa I a preliminariilor EURO 2024, după ce a învins formaţia Elveţiei cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti. Tricolorii s-au impus prin golul marcat de Denis Alibec (50) şi au terminat grupa neînvinşi, urmând să se afle în urna a doua valorică la tragerea la sorţi din 2 decembrie pentru grupele turneului final din Germania. România va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

Denis Alibec – Cel mai frumos moment, să marchez în faţa a 50.000 de români

Atacantul Denis Alibec a declarat la finalul partidei cu Elveţia, câştigată cu 1-0 de echipa naţională de fotbal a României, în preliminariile EURO 2024, că a trăit cel mai frumos moment din viaţa sa când a reuşit să marcheze golul victoriei pe Arena Naţională, cu peste 50.000 de suporteri în tribune. „Cred că este cel mai frumos moment din viaţa mea, să reuşesc să marchez în faţa 50.000 de români, să ne bucurăm alături de ei. Şi le mulţumim că au fost alături de noi. E visul oricărui tânăr fotbalist să ajungă la un turneu final cu naţionala sa, sunt foarte fericit şi sunt mândru de această echipă”, a spus Alibec la Antena 1.

El a precizat că se aşteaptă la meciuri dificile la Campionatul European din Germania, precum a fost şi jocul cu Elveţia, de marţi seara. „Le mulţumim enorm suporterilor, au fost superbi pe toată durata campaniei, îi aşteptăm într-un număr cât mai mare la EURO şi le promitem că vom face o figură frumoasă. Au fost şi momente grele, în special cu Elveţia, are nişte jucători fantastici, pasează excelent, şi aşa vor fi cu siguranţă toate meciurile la EURO. De la început, de la prima convocare, am crezut că ne putem califica. Am zis că este şansa unei generaţii şi că trebuie să facem lucrul ăsta împreună. Suntem o familie, ne bucurăm unul pentru celălalt, luptăm pentru România şi suntem alături unul de celălalt până la capăt. Încerc să fiu prezent în Germania, să joc cât mai bine la echipa de club şi să vin aici pregătit sută la sută să dau totul. Nu mă interesează cu cine picăm, important e să fim noi bine. Sperăm să le dăm românilor motive de bucurie în Germania”, a mai spus Alibec.

Gheorghe Hagi – Asta trebuie să fie ambiţia actualei generaţii, să ne depăşească pe noi

Fostul internaţional Gheorghe Hagi a afirmat, după victoria cu Elveţia, scor 1-0, marţi seara, pe Arena Naţională, că ambiţia actualei echipe naţionale de fotbal a României ar trebui să fie aceea de a depăşi performanţele Generaţiei de Aur. „Tot ce am realizat noi în America a fost să lăsăm un loc de ‘bună ziua’, să vină altă generaţie să facă mai multe lucruri decât noi. De aia este istorie, ca să poţi să o depăşeşti. Asta trebuie să fie ambiţia lor, să ne depăşească pe noi”, a spus Hagi.

Liderul Generaţiei de Aur a lăudat prestaţia echipei naţionale în preliminariile EURO 2024 şi pe selecţionerul Edward Iordănescu, care a reuşit să dea forţă grupului.

„Mai bine de atât nu se putea, să rămânem neînvinşi. Copiii au jucat foarte bine, e o campanie reuşită din toate punctele de vedere. Toată România avea nevoie de aşa ceva şi e fericire pentru toată lumea. Copiii s-au deschis, deja acum au mai mult curaj, uşor-uşor o să vină şi mai multă personalitate şi au un potenţial foarte bun. Clar că la meciul din Ungaria (2-1 cu Israelul, n. red.) a fost presiunea mai mare, acum trebuia gestionată bine situaţia, chiar au făcut acest lucru. Toată lumea aştepta acest lucru, de mult timp România are nevoie de calificare, de performanţă, pentru că doar aşa poate veni entuziasmul şi să progresăm zi de zi. Trebuie să progresăm, să fim mai buni, să ajungem la nivel european. Mergem în Germania să-i susţinem, e un grup foarte bun. E meritul lui Edi Iordănescu sută la sută că a format acest grup, felicitările mele şi să o ţină tot aşa. Marea provocare va veni de acum încolo, pentru că adversarii vor fi din ce în ce mai buni şi va trebui să ridice nivelul”, a mai spus Hagi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?