Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO și FOTO: Zile de luptă cu flăcările pentru pompieri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit sâmbătă în Motnău, Dumitrești, de la o țigară

Un incendiu izbucnit pe raza comunei Dumitrești, în satul Motnău, a mobilizat forțe importante din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. De sâmbătă, de când a fost anunțat evenimentul, pompierii au acționat timp de câteva zile, incendiul fiind lichidat ieri, în jurul orei 18.20. Forțele și mijloacele destinate intervenției au revenit la bază, însă s-a dispus ca, pe timpul nopții, personalul din cadrul Ocolului Silvic Privat pe raza căruia s-a manifestat intervenția să rămână pentru monitorizarea și supravegherea zonei. Bilanțul ISU Vrancea arată că a ars litiera pe o suprafațăa de cca. 13 ha și au fost afectați aproximativ 200 de arbori.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza fumatului în locuri nepermise”, este prima concluzie a pompierilor. Operațiunile de intervenție fuseseră reluate ieri dimineață, la fața locului acționând forțe și mijloace din cadrul ISU Vrancea – 3 APIC, un microbuz, un ATV și 24 cadre, iar de la ISU Buzău – 1 APIC și 1 ASAS cu 8 pompieri militari. „De asemenea, la misiunea de stingere a incendiului participă și SVSU Dumitrești cu o autospecială de stingere cu trei voluntari și Ocolul Silvic Privat pe raza căruia se manifestă incendiul, cu 7 reprezentanți”, preciza ISU Vrancea.

Duminică, pompierii arătau că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 15 hectare, iar forțele de intervenție se confruntau cu focare ascunse (majoritar cioate și doborâturi), acțiunea fiind continuată până în jurul orei 20.00. Ulterior, la locul evenimentului situația a fost monitorizată până dimineață de un echipaj ISU Vrancea și reprezentați ai Ocolului Silvic Privat. Incendiul a fost anunțat sâmbătă la dispeceratul comun ISU-SAJ, iar în urma recunoașterilor din teren s-a stabilit că se manifesta pe raza UAT Dumitrești, sat Motnău, la vegetația uscată din pădure.

Curenții de aer specifici și gradul ridicat de uscăciune au favorizat extinderea cu repeziciune a flăcărilor. Din cauza incendiului care se manifesta violent și a pericolelor existente pentru personalul destinat intervenției, s-a luat decizia retragerii forțelor din zona focarului, într-o zonă de siguranță. Pe timpul nopții s-a asigurat/ supravegheat zona și s-a monitorizat evoluția incendiului din proximitate, pe două laturi, respectiv pe latura de Sud – pompierii militari din cadrul ISU Vrancea, iar pe  latura de Nord – o echipă din cadrul Ocolului Silvic Privat Ingka Investemnts”, transmiteau la acel moment pompierii.

De altfel, în weekend, pompierii vrânceni avertizau că în ultimele zile s-au confruntat cu o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată, care „au afectat diferite suprafețe de teren pe teritoriile localităților Bolotești (cca. 5 ha), Păulești (aprox. 2 ha), Doaga (cca. 2), Popești (aprox. 2 ha), Huruiești, județul Bacău (cca. 0.5 ha) și Dumitrești. Misiunile de localizare și lichidare a incendiilor s-au desfășurat în cooperare cu serviciile voluntare pentru situatii de urgență din localitățile menționate sau, în unele situații, independent de reprezentanții SVSU. În majoritatea situațiilor, aceste evenimente nu au produs pagube, însă consumul de resurse umane și materiale este considerabil, iar pericolul ca flăcările să se extindă la bunurile cetățenilor este ridicat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?