Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO! 933 de infracțiuni pe linie de violență domestică înregistrate în Vrancea, în primele 9 luni ale acestui an

Astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, a avut loc o conferință de presă având ca temă „prevenirea și combaterea violenței domestice‟ în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele activităților desfășurate de polițiștii vrânceni în primele 9 luni ale anului 2023. Conferința a fost susținută de comisar șef de poliție Remus Nica – șeful IPJ Vrancea, inspector principal Daniela Neagu – ofițer specialist în cadrul Serviciului Ordine Publică și inspector principal Adina Eșanu din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea.

Prevenirea violenței domestice este un „obiectiv specific al poliției vrâncene, dar și o prioritate la nivel național‟, a precizat cms. șef Remus Nica. „În acest sens, polițiștii din cadrul structurilor de Ordine Publică, Investigații Criminale și Prevenire a Criminalității derulează în mod constant activități de prevenire, monitorizare și combatere a acestei problematici‟, a mai adăugat șeful IPJ Vrancea. În perioada analizată, la nivelul județului Vrancea au fost înregistrate „933 de infracțiuni de violență domestică, din care 303 în mediul urban și 628 în rural‟.
Din totalul acestora, „105 au reprezentat fapte de încălcare a măsurilor dispuse în cadrul ordinele de protecție emise‟. Potrivit statisticilor, „cele mai multe infracțiuni pe linie de violență domestică s-au produs la domiciliul suspecților, respectiv 834 de fapte, iar 99 de infracțiuni au fost comise în spațiul public‟. Aceeași analiză arată faptul că bărbații comit cele mai multe acte de violență domestică, în proporție de 90%, însă, „aproape 9% dintre autori sunt femei, și 0,61% minori‟. Având în vedere infracțiunile comise, în primele 9 luni ale anului 2023, „a fost luată măsura reținerii pentru 8 persoane pentru violență domestică, iar pentru încălcarea măsurilor impuse în cadrul ordinelor de protecție, au fost reținute 2 persoane‟.
În perioada de referință, „polițiștii vrânceni au intervenit la peste 3.000 de cazuri de violență domestică, respectiv 913 în urban și 2.098 în rural‟. Cu toate că în cazul a 532 de situații, polițiștii au constatat existența unui risc iminent, „291 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu‟. În acestă perioadă, polițiștii vrânceni au emis 242 de ordine de protecție provizorii, din care, peste 60% în mediul rural. În cazul instanțelor de judecată, s-a decis emiterea a 154 de ordine de protecție, „95 dintre acestea ca urmare a ordinelor de protecție provizorii emise de polițiști‟.

Asigurarea unui climat sigur pentru cetățeni, prioritatea IPJ Vrancea

Începând cu luna octombrie a acestui an, IPJ Vrancea, alături de alte două inspectorate județene din țară și Poliția Capitalei, au intrat în prima etapă a proiectului pilot de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Concret, „monitorizarea se realizaează cu ajutorul dispozitivului electronic de supraveghere care este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară atașată la glenznă sau, prin excepție, la brațul persoanei vizate. În baza alertelor generate de acest dispozitiv, care notifică încălcarea unei măsuri dispuse, datele sunt preluate în dispeceratele Poliției, și apoi transmise către cel mai apropiat polițist pentru asigurarea intervenției în cel mai rapid timp‟.
Polițiștii vrânceni vor continua activitățile specifice astfel încât să prevină, să monitorizeze și să combată infracțiunile pe linie de violență domestică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?