Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

FOTO: Competiţia de șah Cupa Cultul Eroilor „Regina Maria“

La începutul şi sfârşitul fiecărei toamne, noi, românii sărbătorim două evenimente de o importanţă majoră pe linia recunoştinţei faţă de eroii noştri căzuţi la datorie în întreaga noastră istorie zbuciumată pentru apărarea independenţei şi suveranităţii patriei. După terminarea Primului Război Mondial, la 12 septembrie 1919, la iniţiativa Mitropolitului primat al Bisericii Ortodoxe Române, cu largul sprijin al Reginei Maria, sub patronajul Ministerului de Război şi al Bisericii Ortodoxe Române a fost înfiinţată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“. Ulterior aceasta şi-a schimbat denumirea în Societatea „Cultul Eroilor“ apoi în Aşezământul Naţional „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor. Dar acest organism patriotic la 8 iunie 1948 a fost desfiinţat.

La iniţiativa mai multor ofiţeri ai Armatei Române, la 19 noiembrie 1991 s-a înfiinţat Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Vrancea a fost unul dintre primele judeţe din ţară care au creat filial judeţeană. Cu ocazia celei de-a treia conferinţe naţionale a Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor din 28 august 1997 denumirea a fost schimbată în cea actuală, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“.

Ca un omagiu adus evenimentelor de înfiinţarea în 1919 şi reînfiinţare în 1991 a acestui organism de înaltă simţire şi educaţie patriotică, copiii şi juniorii mici care practică şahul la C.S.M. Focşani 2007 au desfăşurat un concurs de şah rapid pe trei turnee sistem round-robin (fiecare cu fiecare), pe categorii de vârstă.

Câştigătorii celor trei turnee au fost Bocu David urmat de Mălureanu Andrei şi ToiaFilip-Andrei la U14 ani, Pană Darius-Cristian urmat de Pavel Darius-Andrei şi Olariu Darius-Andrei la U 10 ani şi Sava Daniel urmat de Ailincuţei David-Constantin şi Bocu Mihail la U 7 ani.

Iniţiativa organizării concursului a plecat de la căpitanul comandor în rezervă Iulian Başturea, preşedintele FilialeiVrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, colonelul în retragere Anton Soare, prim vicepreşedinte, maistrul militar în retragere Liviu Iritz, secretar, căpitanul comandor Dobrin Bucur, generous susţinător al oricăror activităţi ale filialei, şi de la omniprezentul MihaiStrîmbu.

Organizatorii concursului nu au ales o anumită zi pentru această activitate şahistică omagială ci o perioadă mai mare între zilele de 12 septembrie (când este omagiată înfiinţarea în 1919 a Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“) şi 19 noiembrie (când este omagiată reînfiinţarea în 1991 a actualei Asociaţii Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“).

La Turneul A rezervat şahiştilor sub 14 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine Bocu David de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Mălureanu Andrei de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Toia Filip Andrei, Mustăţea Eduard-Ştefan ambii de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Crăciunică David-Cristian la egalitate de puncte cu Apostu Eduard, apoi Manolache Eduard toţi trei de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani şi Morărescu David de la Şcoala Gimnazială Goleşti.

La Turneul B rezervat şahiştilor sub 10 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine Pană Darius Cristian de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Pavel Darius-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Olariu Darius-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Robu Patrik-Andreide la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Ungureanu Darius de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Motoc Eric-Mihai de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Antofi Maria-Antonia şi Nistoroiu Sofia amândouă de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani.

La Turneul C rezervat şahiştilor sub 7 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine: Sava Daniel de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani,Ailincuţei David-Constantin de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Bocu Mihailde la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Stănescu Rareş-Petru,Apărece Rareş-Ştefan amândoi de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani,, NichitoiuIanis-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Rotilă David-Mihai de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 18 Focşani şi Movileanu Petru-Raul de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani.

(…) A fost un concurs de un bun nivel tehnic şi s-a constatat o îmbunătăţire a disciplinei, dar încă nu se realizează o linişte deplină necesară la orice activitate şahistă, fie concurs, partidă amicală.

(…) Ocupantul primului loc de la fiecare turneu a primit câte o cupă. Ocupanţii primelor trei locuri de la fiecare turneu au primit medalii. Toţi participanţii au primit diplome realizate de maistrul militar în retragere Liviu Iritz, secretarul Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ căruia participanţii îi transmit condoleanţe pentru pierderea tatălui socru. Cupele, medaliile şi diplomele au fost oferite de Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ iar locaţia a fost asigurată de C.S.M. Focşani 2007. Buna desfăşurare a concursului, arbitrajul şi asistenţa tehnică au fost asigurate de directorii de turneu Iulian Başturea şi Elena Adelaida Toma, arbitrul şef Mihai Strîmbu, şi arbitrul de sală Anton Soare. (…)

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?