Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Sculptorul Liviu Mocan – câştigătorul Premiului Naţional ”Brâncuşi”

Sculptorul Liviu Mocan este câştigătorul Premiului Naţional „Brâncuşi” 2022 pentru expoziţia „Inima Învierii”, realizată în Biserica Neagră de la Braşov. „După expoziţii personale la New York, Chicago, Budapesta sau Reconvilliers, Liviu Mocan a adus la Braşov lucrări care transpun într-un limbaj sculptural sugestiv impactul Învierii în viaţa noastră de zi cu zi”, precizează Institutul Cultural Român, într-o postare, miercuri, pe Facebook. Distincţia va fi decernată în cadrul manifestărilor din data de 27 octombrie, dedicate împlinirii a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

Premiul Naţional „Brâncuşi” 2022, destinat unei personalităţi remarcabile prin opera şi activitatea sa în promovarea valorilor româneşti din domeniul artelor plastice, va fi acordat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premiul constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât şi o recompensă morală şi materială pentru lucrări originale care pun în evidenţă creativitatea autorilor şi contribuie semnificativ la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional şi universal.

 

N.R. Conform curatorial.ro, sculptorul Liviu Mocan, născut în anul 1955, apreciat pe scena artistică națională și internațională, a studiat la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1975, apoi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, secția Sculptură, în 1991. A expus în numeroase galerii și muzee de artă și a realizat sculpturi monumentale de for public. Are amplasate astfel de lucrări în România, dar și în țări din Europa, America de Nord, Africa și în Noua Zeelandă. În Cluj-Napoca, lucrări de for public ale lui Liviu Mocan pot fi văzute în Piața Unirii („Stâlpi Împușcați”), curtea colegiului Academic („Sămânță”), Liceul Creștin Emanuel („Ad Astra”), spațiul verde din fața Bibliotecii Județene „Octavian Goga” („Arcul Limbii Române”) și Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” („Rugby”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?