Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Copii bătuți de mamă și de concubinul acesteia; femeia – închisoare cu suspendare, bărbatul – condamnat la amendă

Un bărbat și o femeie din Adjud, care trăiesc în concubinaj, au fost condamnați pentru violență în familie, victime fiind copiii acesteia din urmă. Bărbatul, deși recidivist și cu un trecut violent, a primit drept pedeapsă o amendă penală, în timp ce concubina acestuia a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Între timp, după incidentul pentru care au fost trimiși în judecată cei doi inculpați, copiii au fost dați în grija unui asistent maternal, iar prin sentință, instanța i-a obligat la plata a câte 1.000 lei cu titlu de daune morale către fiecare. Inculpați au fost judecați în același dosar și pentru o altă faptă, anume că au găsit un telefon pe care, în loc să îl înapoieze proprietarului, l-au vândut, însă pentru această infracțiune s-a împlinit deja termenul de prescripție.

Din acest motiv, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, însă pe parte civilă i-a obligat să achite către partea vătămată „1.500 lei cu titlu de daune materiale”, contravaloarea telefonului. Și, ca să se asigure că cei doi vor achita despăgubirile, instanța a dispus „luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor inculpaţilor (…) şi (…) până la concurenţa sumei de 10.000 lei”. Suma este atât de mare deoarece instanța a dispus ca cei doi să achite câte 2.000 lei fiecare – cheltuieli judiciare avansate de stat. Iar drept pedeapsă pentru violență în familie, inculpatul a primit o pedeapsă de 2.400 lei lei amendă penală.

Pe de cealaltă parte, concubina sa, mama copiilor agresați, a fost condamnată la 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare. „(…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata (…) va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Mun. Adjud, judeţul Vrancea sau la Biserica „Sf. Nicolae” din Mun. Adjud, jud. Vrancea, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”, se mai arată în sentința care poate fi atacată cu apel.

Conform rechizitoriului, femeia își agresase copiii între luna mai și iunie 2019: și-a lovit fiul de 9 ani și pe fiica de 7 ani cu o nuia în zona mâinilor, picioarelor și a spatelui, provocându-le la fiecare leziuni care au necesitat 3-4 zile de îngrijire medicală pentru vindecare.

În același act de sesizare întocmit de procurori se arăta și că bărbatul îi lovise cu palmele în zona feţei pe copiii soţiei sale, tot în luna iunie a anului 2019. Câteva zile mai târziu, polițiștii fuseseră sesizați asupra a aceea ce se întâmplase de reprezentanții Direcției de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, astfel că a pornit ancheta. Cea care anunțase autoritățile fusese bunica maternă a copiilor, care ulterior a și făcut plângere împotriva inculpatului. Așa a pornit și ancheta procurorilor, ajungându-se la concluzia că cei doi copii fuseseră loviți de concubini. Conform datelor strânse în timpul cercetărilor, copiii locuiseră până în luna decembrie 2018 cu bunica maternă într-o comună din Vrancea, după care fuseseră luați de mamă la locuinţa inculpatului. De atunci, la interval de câteva luni, femeia își suna mama, dar și pe fratele său, pentru a se plânge că iubitul său o bate atât pe ea, cât și pe copiii săi, cu pumnii, cu picioarele, cu coada de topor şi cu beţe, în zona feselor, a picioarelor şi a spatelui.

Însă de fiecare dată când fratele său mergea să o ajute, inculpata nu mai răspundea. Așa s-a tot întâmplat până în iunie 2019, când, după un telefon similar, bunica și unchiul copiilor au mers la locuința celor doi inculpați, iar când s-au apropiat de copii pentru a-i îmbrăţişa, inculpatul s-a simţit deranjat şi a intervenit, țipând la cei mici, cerându-le să nu se mai îmbrăţişeze, după care s-a apropiat de ei și i-a lovit cu palma peste față. Din declarațiile ulterioare a rezultat că cei doi copii s-au speriat și s-au retras într-un colţ de cameră, lipiți de perete, moment în care inculpatul le-a cerut tuturor să plece din locuinţa sa, ceea ce s-a și întâmplat. În aceeași seară, bunica a observat că cei doi copii aveau vânătăi pe mai multe zone din corp, mama acestora explicând că iubitul său îi bătuse.

La câteva zile, după ce inculpata s-a întors la iubitul său, bunica copiilor i-a dus pe aceștia la Serviciul de Medicină Legală, de unde le-au fost emise certificate care atestau zilele de îngrijiri medicale. Audiați fiind, copiii au povestit că, în perioada în care au locuit cu mama și iubitul acesteia, aceștia consumau alcool și îi loveau cu băţul peste mâini, picioare, faţă şi spate. Cu toate acestea, inculpatul a susținut că cei doi copiii aveau vânătăi deoarece mama lor le aplicase o corecție întrucât se plimbau cu o bicicletă prin curtea locuinței, riscau să cadă și nu ascultaseră de sfaturile ei. Însă micuții au precizat că nu au deţinut așa ceva şi nici nu ştiau să meargă pe bicicletă. Iar violențele la care fuseseră supuși micuții nu erau nici pe departe singurele ieșiri agresive ale incupatului.

În 2015, acesta fusese condamnat definitiv la 6 ani și două luni închisoare pentru viol și violare de domiciliu, pedeapsă din care fusese liberat în decembrie 2018. Adică cu doar câteva zile înainte ca inculpata să își ia copiii pentru a locui la acesta. Și, înainte de incidentele reținute în rechizitoriu, bărbatul avusese câteva ieșiri și față de mai mulți vecini. Acesta fusese trimis în judecată pentru că, în februarie 2019, adresase amenințări cu moartea și cu incendierea locuinței, având un cuțit, după care a luat un topor și a continuat să amenințe. Totodată, îi erau imputate și alte fapte, comise după ce copiii concubinei sale fuseseră luați de bunică: în iunie 2019, aflându-se pe o stradă din Adjud, amenințase un alt localnic având în mână o bâtă, în iulie amenințase cu moartea o altă parte vătămată, iar în septembrie încercase să fure o găină din gospodăria unui adjudean, dar fusese surprins în fapt.

Pe lângă toate cele de mai sus, bărbatul a fost acuzat și că și-a însușit fără drept un câine ciobănesc și a refuzat să-l restituie proprietarului, că a lovit un bărbat cu pumnul în zona feței, dar și că în noiembrie 2019, pe când se afla în curtea locuinței sale, a folosit o stație de amplificare a sunetului pentru a adresa cuvinte și expresii jignitoare unor fetițe de 11 și 15 ani, precum și amenințări la adresa tatălui lor, după care și-a expus organul genital și a mimat masturbarea, de față cu acestea. Condamnat din nou în octombrie 2020 la închisoare cu executare, bărbatul, care la acest moment are aproape 37 de ani, a fost pus în libertate în luna august anul acesta. Inițial, judecătoria îi respinsese ca neîntemeiată cererea de liberare condiționată, însă în contestație, tribunalul a dispus „liberarea condiționată a condamnatului (…) din executarea pedepsei de 2 ani, 8 luni și 708 zile de închisoare”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: RDNE Stock project – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?