Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Cum să-ți pierzi contul de Facebook în pași „simpli”: intri în vorbă cu un necunoscut, îi dai numărul tău de telefon, apoi și codul de resetare

O femeie din Vrancea a rămas fără contul de Facebook pe care îl utiliza de câțiva ani, după ce i-a fost „spart”. Nu chiar „spart”, ci totul s-a făcut chiar cu sprijinul părții vătămate, care i-a încredințat unei persoane necunoscute câteva date personale. Anul trecut, femeia sesiza oamenii legii că cineva i-a compromis contul de Facebook, adică i-a fost accesat ilegal contul, modificată parola, denumirea contului şi adresa de e-mail prin intermediul căreia se putea schimba parola şi recupera contul. De aici a demarat ancheta, cercetările fiind efectuate în cadrul unui dosar penal pentru acces ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice. Însă în final autorii n-au fost de găsit și nici contul nu a mai fost recuperat.

Din ce detalia femeia, își crease contul de Facebook în anul 2017 prin intermediul unui număr de telefon, iar în luna mai 2022 a fost abordată pe messenger de o persoană pe care nu o cunoștea personal, dar cu care a început să aibă discuţii ocazionale. Așa i s-a solicitat transmiterea numărului de telefon și ulterior a codului de resetare a parolei de Facebook, ceea ce femeia a și făcut, iar la scurt timp contul de Facebook i-a fost compromis şi i-a fost schimbată denumirea. Ulterior, utilizatorii contului compromis au abordat în discuţii alte persoane cu scopul de a intra ilegal în posesia unor sume de bani. Deja la momentul sesizării contul de Facebook în cauză avea conţinutul indisponibil, cel mai probabil fiind şters, motiv pentru care anchetatorii nici nu s-au mai adresat Departamentului de securitate din cadrul companiei Facebook, solicitările având cerinţa contului activ.

Mai departe, din capturile de ecran puse la dispoziţie de către persoana vătămată rezulta o singură adresă IP (IPv6 – ce denotă un singur utilizator) prin intermediul căreia au fost executate activităţi ilegale, însă cum adresa aparţinea unei conexiuni VPN, datele erau anonimizate, iar adresa IP reală era mascată. Din acest motiv, nici nu s-a mai putut înainta în anchetă pentru identificarea autorilor, astfel că soluția propusă de procurori a fost de renunțare la urmărirea penală, iar în instanță a fost admisă „cererea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casașie și Justiție – DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, de confirmare a ordonanţei de renunţare la urmărirea penală. Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei de renunţare la urmărire penală (…). Confirmă soluţia de renunţare la urmărire penală în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice, (…) comise în dauna persoanei vătămate (…). Definitivă”.

Foto cu caracter ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?