Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vrâncean arestat pentru hărțuire, violare de domiciliu, încălcarea ordinului de protecție și distrugere prin incendiere

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Violența în familie se poate manifesta sub diferite tipuri: violență fizică (împingeri, pălmuiri, loviri cu/ de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare etc), violență verbală (țipete, insulte, umiliri și critici jignitoare, înjurături, batjocorire, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea), violență sexuală (de exemplu: constrângere la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale etc.), violență economică (interzicerea de a lucra, sau de avea bani proprii, șantaj cu banii, amenințare cu distrugerea obiectelor de valoare ale femeii sau a obiectelor din casă) sau violență socială, care se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei (bărbatul hotărăște cu cine se întâlnește, cu cine se împrietenește femeia, cu cine poate vorbi etc.).

La nivel național, s-a făcut un pas important pentru a oferi o mai bună protecție victimelor violenței domestice. Din luna octombrie 2022, în județul Vrancea au fost aplicate primele măsuri de supraveghere electronică a agresorului obligat să poarte permanent un dispozitiv care oferă date despre localizarea lui, prin brățară electronică. Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat în baza Legii nr. 146 din 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, prevede, într-o primă etapă, verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, care se emite de polițiști, ordinul de protecție, care se emite de instanța de judecată și ordinul european de protecție.

În ultimele zile, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a fost sesizat cu privire la mai multe cazuri de violență domestică în județ, iar în fiecare situație, polițiștii au intervenit prompt pentru a evalua riscul și pentru a oferi sprijin victimelor. Cu toate acestea, în mai multe cazuri, victimele s-au opus emiterii unui Ordin de Protecție Provizoriu sau monitorizării electronice a agresorilor.

Exemple:

Vineri, 22 septembrie a.c., polițiștilor Secției 6 Poliție Rurală Nănești le-a fost solicitat ajutorul prin SNUAU 112 de către o femeie, de 24 de ani, din comuna Măicănești, sat Belciugele. Femeia a sesizat faptul că, pe fondul unui conflict spontan, concubinul său, un bărbat, de 30 de ani, a lovit-o cu palmele în zona capului. În urma verificărilor efectuate, polițiștii aut întocmit formular de evaluare a riscului din care a rezultat faptul că există risc iminent și au emis ordin de protecție provizoriu. Femeia s-a opus însă monitorizării electronice. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Sâmbătă, 23 septembrie a.c., ora 09.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Adjud au fost sesizați telefonic de către o femeie, de 52 de ani, din municipiul Adjud, cu privire la faptul că a fost apelată de către un număr necunoscut, cât și de către fostul concubin, un bărbat din municipiul Adjud. Ulterior, femeia a sesizat prin SNUAU 112 producerea unui indendiu la o anexă (garaj) situată lângă blocul de locuințe unde domiciliază. În acest caz era emis un Ordin de Protecție prin care bărbatului îi fusese interzis orice contact cu femeia. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au identificat bărbatul de 42 de ani, acesta fiind bănuit că ar fi provocat incendiul, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale minore.

Față de acesta a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru o durată de 24 ore, începând cu data de 23 septembrie, ora 20.10. Duminică, 24 septembrie a.c., Judecătoria Adjud a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celui în cauză. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de hărțuire, violare de domiciliu, încălcarea ordinului de protecție și distrugere prin incendiere.

Un alt caz de violență domestică a fost sesizat duminică, 24 septembrie

Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Cotești au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către o femeie de 28 de ani, din comuna Popești, cu privire la faptul că este amenințată de către soțul său, un bărbat de 33 de ani, din aceeași localitate, iar din cauza stării de temere ar fi pătruns în curtea unei vecine pentru a se apăra. Echipajul de poliție care s-a deplasat de urgență la fața locului a identificat femeia, care a relatat că bărbatul ar fi devenit violent în momentul în care s-au întâlnit pe un drum din localitate și ar fi amenințat-o cu acte de violență.

Femeia a fost nevoită să blocheze ușile autoturismului în care se afla iar ulterior a pătruns în curtea unei vecine pentru a se apăra. Polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, care a indicat existența unui risc iminent, fiind emis un Ordin de Protecție Provizoriu însă femeia nu a fost de acord cu monitorizarea electronică. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

Tot duminică, 24 septembrie a.c., ora 19.00, Poliția Municipiului Adjud a fost sesizată, prin plângere, de către o tânără de 17 ani, din localitate, în prezența unui reprezentant al Direcției de Asistență Socială Adjud, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în parcul municipal Adjud, a fost lovită cu pumnii în zona capului de tatăl său, un bărbat de 56 de ani. Polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului, care a indicat că există risc iminent, însă tânăra a refuzat emiterea unui Ordin de Protecție Provizoriu. În acest caz, au fost înaintate adrese către Direcția de Asistență Socială Adjud și Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vrancea. Aceasta a fost preluată de către DGASPC Vrancea, fiind transportată la Centrul de Primire în Regim de Urgență Focșani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

La data de 24 septembrie a.c., ora 18.07, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Tulnici au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat, de 51 de ani, din comuna Bârsești, cu privire la faptul că fiul său, în vârstă de 28 de ani, din aceeași localitate, l-ar fi amenințat cu moartea, atât pe el, cât și pe soția sa. De asemenea, băbatul a sesizat faptul că fiul său ar fi spart un geam al locuinței. Echipajul de poliție care s-a deplasat imediat la fața locului a întocmit formularul de evaluare a riscului, în urma căruia s-a stabilit faptul că există risc iminent, fiind emis un Ordin de Protecție Provizoriu. Victimele nu au dorit montarea unui sistem de monitorizare electronică. Bărbatul în vârstă de 28 de ani a fost transportat la o unitate medicală de specialitate. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare (2 acte materiale) și a infracțiunii de distrugere.

În cursul nopții trecute (luni – n.r.), ora 01.30, o femeie din comuna Vârteșcoiu a solicitat ajutorul poliției sesizând faptul că soțul ei, un bărbat de 45 de ani, a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis de către polițiști, prin aceea că s-a apropiat de ea la o distanță mai mică de 50 de metri, a pătruns în curtea locuinței și ar fi lovit-o în zona feței. Polițiștii care s-au deplasat imediat la fața locului au identificat bărbatul, care a fost internat într-o unitate medicală de specialitate. De asemenea, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, rezultând faptul că există risc iminent, însă femeia s-a opus monitorizării electronice prin brățară electronică. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirilor infracțiunilor de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu și violența în familie.

CE FACEȚI DACĂ AȚI DEVENIT VICTIMĂ?

– conștientizați ce vi se întâmplă și NU acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face, dacă viața și sănătatea vă sunt puse în pericol!

– dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;

– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost etc.;

– NU vă retrageți plângerea și NU refuzați emiterea Ordinului de Protecție Provizoriu!

ASPECTE LEGISLATIVE:

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003. Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

Sursa foto: alephnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?