Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO! Exercițiu complex desfășurat de ISU Vrancea la Bolotești

Exercițiu complex de gestionare a situațiilor de urgență generate de
accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport rutier

În contextul desfășurării periodice a antrenamentelor și exercițiilor ce au drept scop principal eficientizarea timpului de răspuns la apariția diferitelor situații de urgență, și pregătirea temeinică a forțelor de intervenție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” al județului Vrancea a desfășurat joi, 21 septembrie a.c., un exercițiu complex, în comuna Bolotești, care a urmărit în principal modul de acțiune în teren pentru limitarea și înlăturarea consecințelor produse de accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport rutier
Scenariul exercițiului a presupus ca pe fondul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase de ploi abundente și vânt puternic, sub avertizare de Cod Portocaliu, la nivelul U.A.T. Bolotești, să se producă pagube însemnate respectiv, mai multe drumuri comunale blocate, avarii la rețelele de distribuție a energiei electrice, mai multe gospodării afectate, un accident rutier grav și un incendiu la un grup de locuințe cu victime.
Prima situație specifică a simulat producerea unui accident rutier cu victime pe raza UAT Bolotești, pe DJ 205 B, pe direcția de mers Țifești – Bolotești, pe podul peste râul Putna, în urma căruia au rezultat 5 victime. Urmare a impactului, unul dintre autovehicule a lovit parapetul podului și prezenta scurgeri de carburant, existând riscul producerii unor explozii/incendii. În autovehicul se afla 1 persoană, respectiv conducătorul auto, care s-a autoevacuat dar care a suferit traumatisme.
De asemenea, celelalte 2 autovehicule implicate în accident, în urma impactului, au fost proiectate peste parapetul podului și s-au prăbușit în albia râului Putna, rezultând 4 victime, dintre care 2 încarcerate.
A doua situaţie specifică a constat în descoperirea unor elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, pe timpul efectuării unor lucrări de regularizare a albiei râului Putna, în zona podului.
Ultima situație specifică este generată de producerea unui incendiu la acoperișul unei locuințe și anexe gospodărești pe o suprafață de circa 500 cu posibilități de propagare la locuințele învecinate, de pe marginea DJ 205 B din localitatea Bolotești, punct de reper podul peste râul Putna, iar în interior acestora este posibil să fie surprinse mai multe persoane.
Ca urmare a producerii acestor evenimente au rezultat situații de urgență ce au impus activarea Comitetului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, emiterea de mesaje Ro-Alert și informarea populației privind măsurile necesar a fi adoptate, descarcerarea persoanelor rămase blocate în autovehicule, acordarea primului ajutor medical de urgență, localizarea și stingerea incendiilor, asanarea teritoriului de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, restabilirea ordinii și siguranței publice.
Având în vedere că acțiunile întreprinse au avut un grad înalt de complexitate, la exerciţiu au fost angrenate instituțiile din componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace atât din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, cât și ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, Societății de Distribuție Energie Electrică – Sucursala Focșani, Secției Drumuri Naționale Focșani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bolotești.
Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, pentru sprijinul populaţiei afectate şi pentru remedierea avariilor semnalate.
Principalele obiective ale exercițiului au vizat: consolidarea, dezvoltarea şi integrarea capacităţilor operaţionale a instituţiilor şi organizaţiilor care compun Sistemul Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) la nivel local, evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie, eficientizarea fluxului informaţional decizional, viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului de conducere, coordonare şi răspuns, inclusiv cu personalul care asigură funcții de sprijin.
Scopul exerciţiului a fost atins fiind verificată capacitatea de acţiune în cazul producerii unor astfel de evenimente, care implică o desfăşurare amplă de forţe şi mijloace.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?