Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Detectivi de animale de companie, o meserie tot mai populară în China

Cu o înfăţişare care nu aminteşte deloc de tradiţionalul anti-erou din romanele poliţiste clasice şi având la dispoziţie o sumedenie de resurse tehnologice, un nou tip de detectiv triumfă în China: cel care îşi dedică ziua investigării amprentelor lăsate de lăbuţele patrupedelor şi analizării firelor de păr din blana animalelor de companie pierdute. Dezvoltarea economică a ţării a făcut ca numărul animalelor de companie să crească exponenţial, la fel şi sumele de bani pe care populaţia este dispusă să le cheltuiască pentru acestea: conform cifrelor oficiale, se estimează că la sfârşitul anului 2022 erau 117 milioane de animale de companie în zonele urbane ale ţării. Iar atunci când un animal de companie se pierde, stăpânii au opţiunea de a suna companii precum Lan Ling, un fel de „A-Team” ai cărei membri vor căuta animalul dispărut cu ajutorul echipamentelor tehnologice care ar face până şi FBI-ul să pălească de invidie, scrie EFE.

Drone, urmăriri ca-n filme şi echipamente de analiză

„Deţinătorii de animale de companie sunt acum mai preocupaţi de acestea şi de bunăstarea lor”, confirmă pentru EFE Liu Yin Tong, cel care conduce Lan Ling. Ochelari de vedere nocturnă, drone, aparate de spectrometrie, detectoare de căldură, frânghii de căţărat, scripeţi şi plase de tot felul, staţii emisie-recepţie cu rază lungă de acţiune, lanterne speciale de diverse intensităţi, dar şi banale sticle de apă sunt doar câteva dintre instrumentele pe care detectivii le folosesc pentru a-şi desfăşura activitatea. Grupul îşi are „cartierul general” la periferia Beijingului şi din el fac parte 18 persoane, inclusiv câţiva veterani ai armatei. Membrii companiei îndeplinesc cerinţe dintre cele mai diverse: să aibă abilităţi atletice, să poată monitoriza camerele de supraveghere la viteză mare şi să aibă abilităţi analitice şi cunoştinţe despre comportamentul animalelor „pentru că găsirea animalelor este similar cu rezolvarea unui caz”.

„(…) Pentru a salva o pisică a trebuit să alergăm după ea doi kilometri”, explică expertul, subliniind în acelaşi timp importanţa ca un angajat al companiei să fie în stare să anticipeze ce va face un animal stresat, care pot fi reacţiile acestuia sau de ce a fugit, întrucât în acest fel se poate anticipa comportamentul său ulterior. Şi dacă cineva ştie câte ceva despre comportamentul canin atunci acela este chiar Luo Luo, un ciobănesc german care este un membru-cheie al echipei, capabil să-i găsească pe cei din specia lui, dar şi pisici, păsări şi chiar reptile.

Un sector foarte lucrativ

În ultimii ani, compania a salvat aproximativ 5.000 de animale în Beijing şi alte oraşe mari precum Shanghai sau Wuhan, nu doar animale de companie, ci şi animale sălbatice sau protejate, în colaborare cu autorităţile. Întrebat care a fost cel mai greu caz cu care s-a confruntat, Liu îşi aminteşte de o pisică blocată în interiorul unui stâlp de pod de la gara de sud a capitalei, unde echipa a lucrat simultan în apă, aer şi în interiorul podului timp de 14 ore pentru a salva felina, despre care nimeni nu-şi poate explica cum a reuşit să ajungă în acel loc. Deşi preferă să nu dezvăluie costurile pe care le implică pentru clienţi găsirea unui animal de companie, potrivit China Youth Daily, tarifele pentru un detectiv de acest fel variază de la 3.000 de yuani (379 de euro) şi până la 30.000 de yuani (3.788 de euro) în funcţie de dificultatea salvării şi de mijloacele alocate şi timpul petrecut pentru găsirea lui.

„Nu cumpăraţi animale de companie, adoptaţi!”

Totuşi, pentru cei intervievaţi, nu totul se învârte în jurul câştigurilor. Ce-i drept, onorariile îi ajută să-şi plătească facturile, dar le permit totodată şi să petreacă timp salvând, vindecând şi găsind case pentru animalele fără stăpân sau abandonate. „Aş dori să fac un apel: dacă vrei un animal de companie, gândeşte-te să adopţi, în loc să cumperi”, cere Liu, ale cărui cuvinte sunt în asentimentul colegilor săi. Pasiunea tot mai mare pentru animale de companie este atestată şi de sutele de milioane de vizualizări şi comentarii la videoclipurile şi poveştile de revedere a animalelor pierdute cu stăpânii lor.

În ianuarie, imaginile revederii unei bătrâne din Hubei (centru) cu câinele ei graţie unuia dintre aceşti detectivi au atins inimile a 50 de milioane de internauţi chinezi. Recurgerea la reţelele de socializare este, de altfel, una dintre tacticile folosite de profesionişti în paralel cu căutarea prin mijloace mai sofisticate. Aşa şi-a găsit pisica, în martie, o tânără din Zhejiang (est), care, datorită informaţiilor furnizate de alţi internauţi, a putut fi salvată in extremis la 1.600 de kilometri de casa ei împreună cu alte câteva zeci de pisici răpite şi care aveau ca destinaţie finală un abator, după cum a transmis cu acea ocazie South China Morning Post.

Foto: (c) EFE, www.romantica.cl

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?