Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și FOTO: Lipsa cadrelor medicale, printre problemele începutului de an școlar. Autoritățile județene se mobilizează

Majoritatea școlilor din județul Vrancea sunt pregătite pentru deschiderea noului an școlar, la începutul săptămânii viitoare. Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice deconcentrate, s-a întâlnit, ieri, în sala de ședințe a Primăriei Focșani cu primarii și reprezentanții primăriilor din județ în cadrul unei reuniuni unde subiectul principal au fost pregătirile pentru noul an școlar derulate la nivelul fiecărei localități.

Evidențele autorităților arată că, în Vrancea, mai sunt doar 5 unități școlare cu WC în curte, un număr foarte mic raportat la cele 434 de școli funcționale din județ. Este vorba despre școli mici care urmează să intre și acestea în programe de reabilitare și modernizare. Prefectul Nicușor Halici a atras atenția că mai trebuie rezolvate problemele referitoare la siguranța și securitatea la incendii. Astfel, în Vrancea mai sunt 36 de unități școlare care nu au autorizație pentru securitate la incendiu dar și 151 de școli care nu dispun de pază sau de supraveghere video.

Prefectul Nicușor Halici le-a cerut primarilor să găsească soluții pentru ca elevii să beneficieze de cele mai bune condiții iar unitățile școlare să le ofere copiilor condiții pentru desfășurarea activităților școlare. În acest context, prefectul a menționat că fiecare autoritate locală trebuie să se implice și în campaniile de combatere a consumului de droguri. Un flagel care s-a extins și la elevii de gimnaziu, o vârstă la care copiii sunt ușor influențabili și pot fi atrași spre consumul de substanțe psihoactive.

Primarii prezenți în sala Primăriei Focșani au arătat că una dintre problemele cu care se confruntă la începutul anului școlar este lipsa cadrelor medicale școlare, cele care trebuie să realizeze triajul la începerea orelor. Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, a arătat că, pentru cei peste 600 de elevi din localitate, nu are niciun cadru medical care să îi verifice pe elevi. A avut un asistent medical însă acesta a plecat în străinătate. Edilul a explicat că singura soluție sunt medicii de familie sau asistentul comunitar, cel care poate face o verificare minimă a stării de sănătate a elevilor. În ceea ce privește medicii de familie, aceștia ar trebui să încheie contracte cu autoritățile locale pentru că actualele contracte nu prevăd obligația de a-i consulta pe elevii care merg la școală.

Întâlnire cu directorii de școli la ISJ

Discuțiile despre începerea noului an școlar au continuat, ieri după amiază, la sediul Inspectoratului Școlar Județean. La ședință a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, care le-a transmis directorilor unităților de învățământ deschiderea pe care o are față de școli, profesori și elevi. „În actualul mandat am derulat mai multe proiecte și inițiative în sprijinul profesorilor și al elevilor, susținând educația în limitele prerogativelor de care dispunem. Vom continua să fim alături de învățământul vrâncean”, a subliniat președintele Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?