Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

FOTO: Prelate uriașe cu imaginea mausoleelor vrâncene au fost montate pe jumătatea neterminată a clădirii CMZ-ului

Spre finele lunii martie anul acesta, colonelul Neculai Șerban, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Vrancea ,,Regele Carol I”, îmi povestea, în cadrul unui interviu, despre clădirea Comisariatului, așa cum este cunoscută în Focșani, clădire aflată în curtea CMZ, pe Bulevardul Unirii (cândva Bulevardul Carol). Clădirea a aparținut comandamentului Diviziei 6 Infanterie și „urmează a fi reabilitată și restaurată pentru a fi redată Armatei României și județului Vrancea”, după cum îmi spunea comandantul CMZ.

În cadrul interviului, l-am întrebat pe colonelul Șerban și despre clădirea CMZ-ului, care se vede mai puțin din bulevard, fiind în spatele clădirii Comisariatului, și care este „ruptă” în două, jumătate terminată, jumătate nu. Scriam atunci că în față, la bulevard, așteaptă renovarea clădirea Comisariatului, în spate, spre strada Diviziei (care și-a luat numele de la Divizia 6, desigur), așteaptă o soluție, jumătatea neterminată a clădirii Centrului Militar Zonal. Până la găsirea soluției, comandantul CMZ îmi spunea atunci că are în vedere acoperirea ei cu prelate uriașe, pe care să fie imprimate imaginile mausoleelor din Vrancea. Și iată că asta s-a și întâmplat. Luni și marți, prelatele cu imaginile mausoleelor din Focșani, Mărăști, Soveja și Mărășești au fost montate pe partea neterminată din clădirea CMZ-ului și arată foarte bine.

Tot în martie, colonelul Neculai Șerban îmi spunea că a găsit deschidere și înțelegere atât la Ministerul Apărării Naționale, de care aparține clădirea Comisariatului, cât și la Consiliul Județean Vrancea, care administrează cele două corpuri de clădire ale CMZ. Conform unei informări de atunci a administrației județene, „Consiliul Județean este doar administrator al corpurilor A și B din curtea Centrului Militar Zonal din Focșani, fapt care este menționat în cartea funciară a acestor imobile” și, pentru că nu se află în proprietatea CJ, nu poate interveni asupra clădirilor pentru o eventuală reabilitare. Totuși, „Consiliul Județean Vrancea, prin președintele Cătălin Toma, este preocupat de starea acestor imobile din patrimoniul județului și face demersuri, împreună cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, pentru reabilitarea și consolidarea acestora”.

Consiliul Județean Vrancea asigură cheltuielile de funcționare ale Centrului Militar Zonal, în conformitate cu prevederile Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. De altfel, numele Consiliului Județean și stema județului apar pe prelatele cu imaginile mausoleelor din Vrancea.

Cât privește renovarea clădirii Comisariatului, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Vrancea ,,Regele Carol I” mi-a spus marți că totul este în grafic. Ceea ce nu poate decât să mă bucure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?