Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bacșișul, reglementat prin lege; trebuie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal

Restaurantele sau barurile pot încasa bacșiș de la clienți în valoare de maxim 15% din valoarea consumației. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au prezentat, ieri, condițiile care trebuie respectate de către agenții economici care vor să încaseze bacșiș de la clienți pentru serviciile prestate. În primul rând, bacșișul poate fi încasat doar pentru activitățile prestate în restaurante sau baruri, nu pentru alte activități. Finanțiștii arată că bacșișul încasat de la client trebuie evidențiat pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia, respectiv card sau numerar. Legislația referitoare la bacșiș prevede că clientul alege valoarea acestuia. „Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferita drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. Potrivit prevederilor art. 23 alin. (6) din OUG nr. 28/1999, bacșișul se evidenţiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș””, se arată într-un comunicat al AJFP Vrancea.

Conform sursei citate, sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidenței nominale a acestora. Procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor din bacșiș trebuie stabilite printr-un regulament intern al agentului economic. Sumele provenite din bacșiș nu sunt considerate venituri salariale sau asimilate salariilor. „Impozitul pe venit datorat de salariat se reţine la sursa la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri şi se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul Fiscal”, subliniază AJFP Vrancea.

Foto: Yan Krukau – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?