Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și FOTO! Eroii Primului Război Mondial au fost comemorați la Mausoleele Eroilor din Mărăști și Soveja

 

Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”:

Cu prilejul comemorării a 106 ani de la „Victoria Renașterii Neamului Românesc din vara anului de foc 1917”, militarii Garnizoanei Focșani au participat, în data de 22 iulie 2022, la manifestările organizate la mausoleele Eroilor din Mărăști și Soveja, cu scopul de a onora memoria celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă, în timpul Primului Război Mondial. Activitățile, la care au participat și reprezentanți ai instituțiilor de siguranță și ordine publică, ai autorităților publice județene și locale, dar și simpli cetățeni, au fost organizate de Asociația „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”, în cooperare cu militarii Brigăzii 8 R.O.T. „Alexandru Ioan Cuza” și Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Glorie eternă eroilor neamului!

Brigada 8 ROT:

Militarii garnizoanei Focșani au participat sâmbătă, 22 iulie, la ceremoniile militare și religioase desfășurate la mausoleele Mărăști și Soveja cu ocazia comemorării a 106 ani de la marea victorie a armatei române în bătăliile de Mărăști și Soveja. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul Asociației ”Mărăști 1917 Mareșal Averescu” în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 2 infanterie GETICA, generalul de brigadă Daniliuc Iulian, a elevilor Școlii militare de Maiștri Militari Și Subofițeri a Forțelor Aeriene “Traian Vuia” Boboc, a reprezentanților Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă și a autorităților publice locale și județene. În cadrul activității au fost depuse coroane de flori în semn de pios omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și neatârnarea României. Ceremoniile de la Mărăsti și Soveja s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare al Brigăzii 8 Rachete operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.

„Glorie eternă eroilor neamului”!

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici:

Dragi români, la 106 ani de la luptele crâncene din munții și de pe văile Vrancei, comemorăm cu pioasă recunoștință sacrificiul străbunilor noștri care au renunțat la propria viață pentru o țară mare și pentru un popor unit. Moștenirea stropită cu sângele lor ne obligă pe toți, deopotrivă, s-o păstrăm și să o dăm mai departe. Iar dacă armata, ca instituție fundamentală a statului român, și-a făcut și își face datoria, păstrând integritatea granițelor României moștenite, noi, ca reprezentanți vremelnici ai instituțiilor statului, dar și ca politicieni, avem obligația și responsabilitatea de a contribui zi de zi pentru a menține unitatea poporului român.

Moștenirea nu este completă și nici nu va putea fi menținută dacă nu înțelegem că menirea noastră este de a ne iubi aproapele, de a ne ajuta unii pe alții, de a pune umărul fiecare dintre noi acolo unde suntem, ca oameni simpli sau învestiți cu autoritatea statului, pentru că este obligatoriu să ne regăsim român cu român pentru a ne reîntregi ca popor, pentru ca frații, prietenii și semenii noștri care au fost nevoiți să plece din România să revină acasă definitiv! Trebuie să înțelegem și să ne asumăm această moștenire, pentru că a fost agonisită cu sânge și multă durere.

Dumnezeu să-i ierte pe eroii noștri, iar pe noi să ne binecuvânteze cu lumină și înțelepciunea de a face bine țării și poporului. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cătălin Toma, președintele Consiliul Județean Vrancea:

Comemorarea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești și Soveja în timpul Primului Război Mondial reprezintă un moment solemn și profund în istoria națională a României. În iulie 1917, Armata a 2-a română a luptat eroic în marea bătălie de la Mărăști, una dintre principalele lupte desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. Recunoștință veșnică eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Vrancea, de la Mărăști, Mărășești și Soveja!

Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani:

Glorie eternă eroilor români! Astăzi (sâmbătă – n.r.) i-am omagiat pe eroii care își dorm somnul de veci în Mausoleul Eroilor Mărăști în cadrul unui eveniment comemorativ prilejuit de aniversarea a 106 ani de la luptele din Primul Război Mondial. ”Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-şi primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvântului, adică victorie ofensivă şi definitivă”, scria în jurnalul său generalul Alexandru Averescu, după strălucitul succes de la Mărăști.

Pentru cinstirea tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea neamului românesc, veșnică recunoștință și glorie eternă eroilor neamului!

Laurențiu Marin, deputat PSD de Vrancea:

Dragi prieteni,

Am participat sâmbătă la manifestările organizate la mausoleele Mărăști și Soveja cu ocazia împlinirii a 106 de ani de la declanșarea crâncenelor bătălii pentru salvarea României în Campania anului 1917 din Primul Război Mondial. Aceste bătălii istorice au fost un reper istoric național pentru relansarea luptei pentru Întregirea României!

Practic, eroismul legendar al soldaților români, participanți la dramaticile confruntări declanșate în dimineața zilei de 9/22 iulie 1917, a stat la baza formării statului național unitar român! În memoria celor care s-au jertfit pentru a face România Mare, pentru ca noi să trăim într-o țară modernă, sigură și democratică, am depus, alături de colegii social democrați, coroane de flori la mausoleele Mărăști și Soveja!

Slavă eroilor neamului românesc! Glorie eternă Eroilor României!

Ionuț Filimon, primarul comunei Soveja:

Militarii români, la peste un secol de la Războiul de Reîntregire, își continuă menirea și le mulțumim pentru că stau de veghe mereu cu ochii spre răsărit. Celor care și-au găsit sfârșitul în luptele de pe Valea Șușiței, Dealul Secuiului și zona Varnița-Muncelu le mulțumim an de an și le spunem simplu – suntem aici!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?