Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO: Handbal – Dalibor Cutura s-a retras oficial din viața de jucător!

 

  • Festivitatea de retragere a fost acasă la el, după mai mult de 25 de ani de carieră ca jucător, pe terenul unde a început handbalul, la Școala Bratstvo I jedinstvo și la RK Graficar Bezdan

Cariera

          Dalibor Cutura este antrenorul echipei de Ligă Națională a CSM Focșani 2007 cu care s-a clasat de două ori pe locul 5 și o dată pe locul 6 la final de campionat în ultimii trei ani. Antrenează la Focșani din 2019. Până atunci, a fost hadbalist vreme de peste 25 de ani. A jucat începând din 1994 la Crvenka, Sintelon, apoi la Železničar Niš (1997–1998) – în Serbia, la Fotex Veszprém (1998–1999), în Ungaria, Lovćen (1999–2001), în Serbia, la Pilotes Posada (2001–2002), Alcobendas (2002–2003), Arrate (2003–2010), Ademar León (2010–2012), în Spania și la HCM Constanța (2012–2015) și Dobrogea Sud Constanța (2015–2019). Este conducător de joc, a evoluat în NaționalaSerbiei între 2011 și 2017,  cu care a câștigat medalia de argint la Campionatele Europene din 2012 și a participat la Jocurile Olimpice din 2012.

Retragerea oficială, pe terenul începutului

S-a născut la 14 iunie 1975 la Sombor, în Vojvodina, Serbia și a învățat la  Școala Bratstvo I jedinstvo unde a început handbalul la RK Graficar Bezdan,club care, la 25 iunie 2023, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. Jubileul clubului a constituit cel mai bun prilej pentru retragerea lui Dalibor Cutura din viața de jucător. ”Pentru mine este zi de retragere. Aici am început, aici vreau să închei. Am terminat acum patru ani, dar acum o fac oficial”, a spus fostul mare jucător într-un reportaj făcut de Sebastian Kotrla pentru Televiziunea Voivodinei în Limba Română.

A fost o festivitate impresionantă în care au fost trecuți în revistă cei zece internaționali plecați în handbalul mare din Bezdan, localitatea de doar 500 de locuitori. Un peisaj mural, cu cei zece jucători și o jucătoare dați Naționalei Iugoslaviei, apoi a Serbiei, de școala începuturilor lui Dalibor Cutura în handbal, și participarea la eveniment a multora dintre aceștia, au constituit piesa de rezistență a sărbătorii Școlii din Bezdan. ”Am avut norocul că am trecut din adidașii de jucător direct în antrenorat. A fost greu, dar a fost foarte bine și facem lucruri foarte bune.Au trecut 4 ani de când m-a sunat domnul Ciubotaru și m-a întrebat dacă nu vreau să vin să colaborăm la Focșani. Jucasem 7 ani la Constanța și am considerat că este o oportunitate pentru mine și echipă. După un an a venit și Marko (Isakovic n.n.) și am făcut o echipă foarte bună”. 

 

Cu colegii și prietenii alături

La sărbătoarea lui de suflet – ”aici am făcut primii pași în handbal, aici am vrut să îmi închei cariera” – Dalibor Cutura a avut alături oamenii cu care face echipă în staff-ul CSM Focșani 2007: Marko Isakovic și Viorel Ciubotaru. I-a fost oaspete și prietenul Costin Corcoz, profesor și antrenor al echipei de tenis de masă a CSM Focșani 2007, care mi-a oferit fotografiile de la retragere ce însoțesc acest text. Reporterul Sebastian Kotrla, de la Televiziunea în limba română de la Voivodina, a lucrat cu materialul clientului!

          Viorel Ciubotaru, directorul tehnic al echipei de handbal a CSM Focșani 2007: ”Intrăm în al cincilea an de colaborare cu Dalibor Ciutura. La un an după el a venit și Marko Isakovic. Facem o echipă bună. Dalibor a fost un mare jucător al Serbiei, a fost mare ca jucător și la Constanța, și ușor, ușor, devine și un antrenor care începe să-și pună amprenta asupra handbalului din România”.

          Marko Isakovic,legendarul antrenor sârb cum îl numește reporterul, acum antrenor pentru pregătirea fizică al CSM Focșani 2007: ”Cum e în România? Dacă nu e bine, nu stai șase ani la Constanța, doi ani la CSM București și trei ani la Focșani. Am mers în România pentru o lună și sunt acolo de 11 ani. Handbalul are mulți practicanți. Handbalul e viata mea, eu sunt profesionist. În România îmi place totul. Totul este pozitiv iar experiența mea acolo este super. Viața este normală, mentalitățile sunt la fel cu ale noastre, și bucătăria este foarte bună. Sârbii și românii sunt vecini extra”.

Despre partea de după sărbătoarea oficială nu mai vorbește reportajul, dar cu siguranță că a fost o foarte plăcută întâlnire prietenească între oameni și profesioniști care se cunosc foarte bine, se respectă și se apreciază pentru că fac lucruri admirabile cu echipa pe care o antrenează. Dalibor Cutura, din postura de antrenor care s-a despărțit și oficial de cariera de jucător chiar pe terenul pe care a început-o.  

          Le mulțumesc profesorului Costin Corcoz, pentru fotografii și reporterului Sebastian Kotrla, de la Televiziunea Voivodina în Limba Română, pentru reportajul video!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?