Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Buruiana Ambrosia, motiv de amendă; se găsește în Focșani, nu și în 7 comune din Vrancea

În conformitate cu prevederile art. 6 din H.G. nr 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrosia, cu modificările și completările ulterioare, prin Adresa cu nr 6794/25.05.2023 Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea a transmis către unitățile administrativ teritoriale din Județul Vrancea informări privind măsurile aplicabile pentru combaterea ambroziei, riscurile pe care agenții alergeni ai ambroziei le pot manifesta asupra sănătății populației precum și sancțiunile aplicabile în cazul neconformării prevederilor legale în vigoare. Acțiunile de informare, verificare, constatare și sancționare se aplică anual în scopul diminuării ariei de răspândire invazivă, acționându-se până la eradicarea acestei buruieni.

Verificările şi constatările nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziţie a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu. Un număr de 7 (șapte) unități administrativ teritoriale din județul Vrancea, respectiv Comuna Vânători, Comuna Ruginești, Comuna Tâmboiești, Comuna Obrejița, Comuna Vidra, Comuna Cotești și Comuna Dumitrești, au raportat către APM Vrancea faptul că în urma controalelor efectuate pe raza localităților menționate nu au fost identificate terenuri infestate cu AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA.

Prin Adresa cu nr. 62487/19.06.2023, Primăria Focșani a transmis Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea faptul că în urma verificărilor și identificării terenurilor aparținând domeniului public și privat al Municipiului Focșani, a fost întocmit centralizatorul conform modelului prevăzut în Anexa 1 la HG nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018. Au fost transmise somații către proprietarii terenurilor unde a fost identificată planta ambrozia.

De asemenea, Primăria Municipiului Focșani informează asupra faptului că în perioada 1-15 iulie 2023 urmează a se efectua primul control al terenurilor identificate ca fiind infestate cu AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA.

Reamintim că sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1000 lei, la 5000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

COMUNICAT DE PRESĂ, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea

Sursa foto: ms.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?