Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Avocat amendat pentru că a lipsit de la un proces; el a motivat că nu găsea un cabinet deschis pentru a-și trata câinele lovit de mașină

2.000 de lei. Aceasta a fost amenda pe care a primit-o un avocat bucureștean, care reprezenta un inculpat într-un dosar de evaziune fiscală aflat pe rolul Tribunalului Vrancea. Amenda, destul de piperată, fusese aplicată de instanță întrucât se considerase că apărătorul lipsise nejustificat de la un termen al procesului. În plus, din ce detalia procurorul de ședință în momentul în care avocatul solicitase anularea/ reducerea amenzii, nu era chiar pentru prima oară când acesta era sancționat. De această dată însă, avocatul explicase că lipsa sa fusese justificată prin aceea că, în seara de dinaintea procesului, unul din cei doi câini pe care îi deține a fost accidentat de un autoturism și nu dăduse de niciun cabinet veterinar care să fie deschis.

Din explicațiile acestuia, abia a doua zi ajunsese cu animalul la cabinetul veterinar, de aceea nu reușise să se deplaseze spre Vrancea sau să își asigure substituirea. Mai mult, discuțiile fuseseră și în sensul în care nu doar lipsa avocatului dusese la amânarea cauzei, ci și la solicitarea altei părți din dosar, pentru angajarea unui apărător. „Față de motivul invocat privind lipsa petentului la termenul de judecată (…), instanța constată că acesta avea posibilitatea să asigure substituirea. În acelaşi timp, trebuie avută în vedere şi faptul că amenda judiciară aplicată este orientată spre mediu, reprezentând o parte consistentă din veniturile realizate de un avocat. (…) Pentru abaterea săvârşită de petent este suficientă o amendă judiciară la nivelul ei minim”, a reținut instanța în motivare, potrivit rejust.ro.

Aceasta a însemnat că a fost admisă „cererea de anulare/ reducere amendă judiciară aplicată prin Încheierea de şedinţă din data de (…) pronunţată în dosarul (…), formulată de petentul (…). Dispune reducerea cuantumului amenzii aplicate prin Încheierea de şedinţă din data de (…) de la 2.000 lei, la 500 de lei şi obligă petentul la plata acesteia. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Mirko Sajkov – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?