Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO: Prețul apei, motiv de dispută în Consiliul Județean. Președintele Toma amenință cu dizolvarea CUP

Prețul la apă și canalizare practicat de Compania de Utilități Publice (CUP) Focșani a fost motiv de dispută în ședința ordinară de luni a Consiliului Județean Vrancea. Reprezentantul județului nu a primit un mandat special din partea plenului Consiliului Județean în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. Cei care au votat împotriva acordării acestui mandat au fost reprezentanții PSD și cei ai USR.

Reprezentanții PSD au motivat, prin vocea consilierului Vasile Melinte, că nu vor vota pentru acordarea mandatului special deoarece CUP ar fi interesată doar de majorarea prețului la apă și canalizare. „Singura problemă pe care îi interesează pe cei de la CUP este majorarea prețurilor la apă și canal. Toate lucrările trebuiau terminate dar acestea încă sunt la jumătate, foarte multe nemulțumiri în toate localitățile care fac parte din Asociația Vranceaqua. La momentul acesta, multe localități primesc apă cu porția, dar prețurile sunt pe măsură. Urmează etapa a II-a la care trebuiesc iar bani. Sunt bani europeni care vin iar CUP SA urmărește doar crearea de profit cât mai mare pentru a-și satisface toate doleanțele pe care și le-au creat în perioada aceasta în care au făcut acest program mai mult impus, pentru că sunt localități care nu au intrat în acest program. Noi (consilierii PSD-n.r.) dacă vă dăm un mandat special, nu este pentru a vă aproba majorarea prețurilor la apă și canal. De fiecare dată CUP nu a adus îmbunătățiri serviciului, ci a adus majorări de prețuri la apă și canal. Din aceste considerente, grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de hotărâre“, a precizat consilierul Vasile Melinte.

Prezent la ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea, directorul general al CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a precizat că societatea nu va majora tarifele la apă rece și canalizare de la 1 iulie, așa cum vor proceda operatori din zeci de județe ale României. Acesta a precizat că în România există 27 de județe în care se practică un tarif al furnizării apei potabile mai mare decât în Vrancea. La acest moment, CUP Focșani se află pe locul 28 la nivel național într-un clasament al tarifelor, inclusiv în sud-estul României, zonă în care doar Tulcea are un preț mai mic al apei. „Prin cadrul legal adoptat în urmă cu câțiva ani și impus de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), toți operatorii regionali au fost obligați să crească gradual tarifele la apă, peste jumătate din banii încasați urmând a fi direcționați către investiții. Strategia tarifară impusă de ANRSC și implementată de CUP SA Focșani prevede creșteri mici de tarife, graduale, iar cea mai mare parte a sumelor încasate va merge către investiții. Aprobarea planului tarifar este condiție de finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD)”, a afirmat Gheorghe Vasilescu.

Referitor la mandatul special solicitat, directorul Gheorghe Vasilescu a precizat că acesta este prevăzut de lege în situații speciale, cum ar fi aprobarea avizului conform, prin care ANRSC a avizat un plan de afaceri pe cinci ani, începând de anul viitor, în care sunt prevăzute, pe lângă un plan tarifar, o creștere procentuală în funcție de dezvoltările și investițiile care se fac la nivel local. Celălalt element important, suusține diredctorul Gheorghe Vasilescu, este creșterea redevenței pe care CUP trebuie să o plătească pentru gestionarea mijloacelor fixe din domeniul public al UAT-urilor. „Toate investițiile pe care le facem sunt investiții pe domeniul public al UAT-urilor, iar pentru gestiunea acestora trebuie să achităm o redevență. Această redevență este utilizată ulterior la dezvoltarea sistemelor astfel încât autoritățile locale să nu fie nevoite să contribuie cu fonduri din alte taxe și impozite, ci practic, serviciul de apă și canal să se autoîntrețină și să se autodezvolte și să nu solicite alte fonduri decât eventual cele europene“, a afirmat directorul CUP SA Gheorghe Vasilescu.

Acesta a mai precizat că în prezent se lucrează la toate cele 10 contracte ale proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, o serie întreagă de contracte fiind deja recepționate și funcționale. „Mai avem trei contracte la care încă se lucrează. Probabil că o parte din ele se vor faza pentru anul viitor. Sunt situații generate de starea economică a unor conmstructori care au câștigat licitațiile organizate la nivel internațional“, a mai susținut directorul Gheorghe Vasilescu.

Cătălin Toma: De fapt nu PSD-ul în sine, ci domnul Guguianu își dorește să închidem CUP-ul!

Președintele Cătălin Toma a amenințat că dacă PSD va continua în acest stil, va închide CUP-ul. Acesta consideră că nu tot PSD-ul își dorește acest lucru, ci doar consilierul Constantin Guguianu. „E fascinant să auzi un pesedist cum vorbește de taxe și tarife. De când este acest proiect Vranceaqua în derulare? De când ne tot chinuim? Și acum să venim cu populisme? Trebuie să spuneți, că închidem CUP-ul. Mie îmi place, pentru că văd că PSD-ul asta își dorește. De fapt nu PSD-ul în sine, ci domnul Guguianu își dorește să închidem CUP-ul. Dacă după atâția ani în care ați susținut și ați făcut atâtea investiții pentru a dezvolta societatea CUP, acum veniți să spuneți că vă gândiți la oamenii care nu au cu ce să plătească…. Asta înseamnă că ori e un sindrom al populismului, ori dacă nu, închidem CUP-ul. Vă asumați PSD să închidem CUP-ul?“, i-a întrebat președintele Cătălin Toma pe aleșii PSD în plenul ședinței CJ.

Etapa a II-a a proiectului Vranceaqua se derulează în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare și stații de epurare a apelor uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?