Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cu permis de conducere fals, primit prin „curier”, un vrâncean s-a suit la volan având soția și copilul în mașină

Un bărbat a fost găsit vinovat pentru conducere fără permis și uz de fals, însă lipsa antecedentelor i-a fost favorabilă când a fost vorba de sentință, primind o amânare a pedepsei. Interesant însă a fost modul în care bărbatul a povestit că intrase în posesia permisului de conducere fals, pe care îl prezentase polițiștilor ca fiind autentic în martie anul trecut, când fusese oprit pe DN2 E 85, la Tişiţa. Originar din Vrancea, dar cu domiciliul într-o comună din Suceava, bărbatul se afla în mașină cu soția și copilul său de trei ani la momentul opririi în trafic, în apropiere de o benzinărie, echipajul de poliţie solicitându-i cartea de identitate, permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului, precum şi asigurarea obligatorie RCA.

Pentru că asigurarea obligatorie expirase în luna februarie, bărbatul a fost anunțat că va trebui să mai aştepte câteva minute până i se va întocmi un proces-verbal de contravenţie, timp în care i-au fost verificate și documentele prezentate. Așa s-a descoperit că permisului de conducere categoria B, eliberat de SRPCIV Suceava, îi lipseau elementele de siguranţă şi nu îndeplinea condiţiile de formă şi de fond, iar în urma verificărilor, inclusiv în baza de date de permise străine, s-a constatat că de fapt șoferul nu posedă permis de conducere. Mai departe, s-a dispus o expertiză, care a relevat că documentul era contrafăcut.

La audieri, bărbatul a povestit că în după-amiaza în care fusese oprit aflase că nu figurează ca fiind posesor al unui permis de conducere valabil, dar şi că cel prezentat de el este fals, în condițiile în care în anul 2017 a urmat cursurile unei şcoli de şoferi – fără a trece de proba practică. Ulterior, din ce se detalia în rechizitoriu, ar fi oferit instructorului auto bani „în scopul garantării obţinerii permisului de conducere”, permisul fiindu-i transmis prin şoferul unui microbuz. Cu toate acestea, din verificările efectuate cu sprijinul SRPCIV Suceava a rezultat că, în perioada menționată de inculpat, acesta nu susținuse proba teoretică/ practică din cadrul examenului privind procedura de obţinere a permisului de conducere. Mai mult, anchetatorii au reținut că acesta știa că permisul de conducere este fals, obţinut în mod nelegal, mai ales că din propriile declarații rezulta că nu îi fusese înmânat personal, sub semnătură de primire, așa cum este procedura.

(…) stabileşte în sarcina inculpatului (…) următoarele pedepse: 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere; 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uzul de fals, (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă de 3 luni închisoare (respectiv 1 lună închisoare), stabilind astfel în sarcina inculpatului (…) o pedeapsă totală de 1 an şi 1 lună închisoare. (…) amână aplicarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, (…) impune inculpatului ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 40 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Focșani- Căminul de persoane vârstnice sau Primăria Focșani-Cantina de ajutor social, jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). (…) dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor prin desființarea totală a documentului permis de conducere contrafăcut, categoria B, (…) eliberat de S.R.P.C.I.V. Suceava, întocmit pe numele (…). (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1.050 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 650 lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în sentință.

Sursa foto: freestocks-photos – https://pixabay.com/ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?