Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Salvia – soluţia pentru terenurile contaminate cu metale grele sau expuse radiaţiilor

Soluţia pentru decontaminarea de metale grele a unor terenuri, precum sunt cele folosite pentru depozitarea acumulatorilor de maşini, sau a solurilor expuse radiaţiilor în urma unor atacuri sau accidente nucleare este salvia, sunt de părere cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPM) Buzău, o plantă des folosită în industria alimentară, dar cu valenţe puţin cunoscute în zona agricolă.

Este vorba despre Salvia Sclarea, o specie de plantă întâlnită cu precădere în bazinul mediteranean, dar care şi-a făcut loc în ultimii ani şi în România. „Salvia este o specie care poate fi cultivată cu succes în România, pentru că avem şi în flora spontană varietăţi de salvie. Se cunosc peste 60 de varietăţi de salvie în ţară, dar ceea ce avem noi la Banca de Resurse Genetice Vegetale este o salvie specială, Salvia Sclarea, o plantă cu multiple întrebuinţări care poate fi apreciată pentru aspectul ornamental, pentru că are o floare frumoasă şi sigur, pentru parfumul deosebit, dar şi ca plantă medicinală, pentru că denumirea de salvie se pare că a fost dată de romani, cunoscută ca planta salvatoare”, a declarat pentru AGERPRES directorul BRGVLFPM, Costel Vânătoru.

Dacă majoritatea oamenilor cunosc beneficiile medicinale ale salviei, specialiştii arată că planta poate fi utilizată cu succes şi pentru ameliorarea unor terenuri afectate de poluare. Mai mult decât atât, ar putea fi soluţia în viitor pentru acele terenuri pe care vor fi depozitate bateriile autoturismelor electrice, cu un conţinut ridicat de metale grele, deosebit de periculoase, care pot ajunge în sol şi apoi în pânza freatică sau pot fi absorbite de alte plante. (…) Prin cercetări amănunţite care s-au derulat pe parcursul unei lungi perioade de timp, specialiştii au ajuns la concluzia că salvia sau Iarba Sfântului Ion, cum mai este denumită, este importantă şi prin faptul că poate absorbi componentele radioactive din sol în urma unui atac sau a unui accident nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?