Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Amenzi pentru vrâncenii care nu declară, la plecarea la muncă în străinătate, schimbarea rezidenței fiscale

Vrâncenii care pleacă la muncă în străinătate pentru perioade mai mari de șase luni de zile riscă o amendă de 100 lei dacă nu depun la Fisc un formular  „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Acesta este unul dintre chestionarele care trebuie depuse de către persoanele care stau în străinătate mai mult de 183 zile pe parcursul unui an calendaristic. Reprezentanții Fiscului arată că formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România” trebuie să fie înregistrat de persoanele respective cu 30 de zile înaintea plecării din România.

Documentele trebuie înregistrate la organul fiscal central competent în a cărei rază teritorială persoanele îşi au domiciliul fiscal, potrivit legii. „Chestionarele pot fi descărcate de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală: www.anaf.ro, secțiunea: „Asistență contribuabili” subsecţiunea „Declararea obligaţiilor fiscale”, rubrica: „Toate formularele, cu explicații” și se pot depune, personal sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal central competent sau se transmit prin poștă, cu confirmare de primire. De asemenea, formularele se pot edita şi/sau completa de către solicitanţi şi cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, arată un comunicat al DGRFP Galați.

Finanțiștii menționează că, în cazul chestionarelor completate electronic, acestea trebuie depuse pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, prin intermediul link-ului ”Depunere Declarație unică și alte formulare SPV-PF” de către persoanele care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual, sau prin intermediul portalulului www.e-guvernare.ro de către persoanele care deţin semnatură electronică calificată.

Sancțiunea pentru cei care nu depun acest chestionar este o amendă de la 50 la 100 lei. Mai mult, această faptă va fi înscrisă în cazierul fiscal al persoanelor respective. „Orice schimbare apărută, care poate aduce modificări în ceea ce priveşte statutul rezidenţei în România, trebuie adusă la cunoştinţa organului fiscal central competent de către persoana fizică în cauză”, se arată în comunicatul DGRFP Galați.

 

Sursa foto: Oleksandr Pidvalnyi – https://www.pexels.com/ro-ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?