Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Bună să vă fie ziua și viața, stimați locuitori ai orașului Focșani

          Vă transmite acest salut – urare un grup de foști studenți ai Promoției 1965 a Facultății de Electrotehnică a Universității Tehnice Gh. Asache Iași, care sărbătorește a 58-a revedere de la terminarea studiilor în timpul cărora am acumulat cunoștințele necesare unei profesii deosebit de importantă pentru economia țării.

          Am intrat în Facultate în perioada industrializării intense a patriei și a necesitații electrificării consumatorilor casnici din mediul rural, situație care impunea specialiști în acest domeniu.

          În anul 1960 a fost un aflux de tineri doritori de a urma această specialitate, printre ei numărându-se și cei din promoția noastră. Au reușit la examenul de admitere 230  candidați, la sfarșitul anului cinci am primit diploma de ingineri doar 157 (8 fete și 149 băieți); Facultatea de Electotehnică, cu cele două secții–electromecanică și energetică, presupune dăruire, seriozitate, muncă susținută.

La finele facultății, am fost repartizați:

          *în unități industriale (Combinatul Siderurgic Galați, Combinatul de Utilaj Greu Iași, Combinatul de Fibre Sintetice Săvinești, Fabricile de Zahăr Pașcani  și Buzău, Uzina de Rulmenți Bârlad, Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă,); 

          *în Întreprinderi de Rețele Electrice (Suceava, Focșani, Iași, Bacău, Constanța, Vaslui) unde am asigurat alimentarea cu energie electrică a consumatorilor industriali și am  extins rețelele de energie electrică până în ultimul cătun ;

          *în institute de proiectare din Iași, București și Ploiești sau licee de profil din Iași, Pitești și Arad; 

          *în șantiere de construcții cu profil energetic din București, Suceava, Iași sau Galați;

          *iar cei cu inclinații didactice, au rămas în Universități să pregătească viitori ingineri, urcând pe treptele profesiei didactice (asistenți, conferențiari, profesori obținând și titlul de doctor in științe).

          Am avut funcții potrivite pregătirii și priceperii fiecăruia, recunoscându-ni-se compețenta profesională și talentul managerial (Traian Sabău prim-vicepreședinte al Consiliului de administrație al Societății Electromontaj București, Ioan Juverdeanu directorul Intreprinderii de  Rulmenți din Bârlad, Mihai. Mustață directorul Combinatului de Utilaj Greu Iași, Toader Chirvăsuță ing. șef al IRE Vaslui, Dimitrie Gheorghiu director al Uzinei Nicolina Iași, Mihai Păcuraru dispecer șef al IRE Constanța, Gheorghe Socoliuc patronul societății EPCON București care a realizat instalațiile electrice și de telecomunicații în Casa Poporului, Ionel Ichim directorul Centrului de Calcul Iași, Ion Marcoșanu și Maria Chelaru (Gavril) directorii Fabricii de Zahăr Buzău respectiv Pașcani, Zonel Vasiliu directorul IRE Galați s.a.)

          Ne-am implicat, fiecare în orașul care ne-a adoptat, în viața culturală și socială a urbei: ing. Mihai Caba promotor al evenimentelor istorice și cotidiene, ing. Ioan Juverdeanu ca primar al orașului Bârlad, ing. Ctin Teșinschi consilier județean Neamț, ing. Dimitrie Gheorghiu ca secretar cu probleme economice al municipiului Iași, ing. Ioan Lupu ca vicepreședinte al Consiliul  județean Neamț s.a.

          Toate realizările noastre se datorează cunoștințelor transmise de venerabilii noștri profesori-doctori Dimitrie Mangeron, Alexandru Climescu, Gh.Vasiliu, Vasile Petrescu, Alfred Braier, H. Rosman, Alexandru Poeata, Ioan Bejan, Cornelia Botez sau conferențiari – doctori Mihai Antoniu, Laurian Preda, Viorel Murgescu Alexandru Matei (Dzeu să-i odihnească), dar și abilităților personale de tehnicieni.

          Prin contribuția promoției noastre am amplasat în fața noului ansamblu al Universității Iași bustul savantului dr. Dragoș Hurmuzescu – ctitorul învățământului superior electrotehnic românesc (când am plantat și pomul Promoției noastre) precum și a prof. dr. docent Emil Luca la locul de veci al acestuia, ca o dovadă a respectului și admirației datorate de către foștii studenți.

          Am înotat prin ape tulburi, dar am păstrat și întreținut legăturile de prietenie născute în timpul studenției, devenind o adevărată familie. Ne-am întâlnit periodic, ajungând la cea de a 58–a revedere, stârnind invidia altor promoții.

          Am hotărât, și nu întâmplător, să sărbătorim acest eveniment în orașul dvs – simbol al unității românilor. Aveți un oraș încărcat de istorie cu mărturii ale culturii materiale ce au existat în această zonă, cu moldoveni buni și drepți. Edificiile vechi, păstrate și restaurate, stau mărturie a respectului față de moștenirea lăsată de înaintașii noștri. Sunteți privilegiați să aveți Teatrul Maior Gh. Pastia, o copie fidelă a Teatrului din Viena și în care, datorită dlui director Sorin Francu (vă mulțumim dle director!), am vizionat un reușit spectacol.

          La final, să ne amintim de unul dintre colegii de promoție ing. Gh. Moșescu, fost om al urbei dvs, fost director al Întreprinderii de Rețele Electrice Focșani, un specialist și un manager apreciat în breasla noastră a energeticienilor, care a părăsit de curând această lume. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

          Suntem tot mai puțini, timpul cernând vieți: aceasta este adevărul dar și tristețea.

          Pe cei de acasă, pe care îi încearcă nostalgia că nu ne putem îmbrățișa, îi simțim aproape și le transmitem sănătate.

Pentru cei din ceruri, odihnă veșnică.

          Pentru voi, dragi focșăneni, o urare: Domnul s-a îndurat de noi și ne-a dăruit o viață cu ani mulți. Aceiași v-o dorim și dumneavoastră.

 

Consemnează ing. Rodica Iroaie

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?