Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Evaluarea Națională, proba la Matematică: Prof. insp. Gabriela Gherman: Subiectele au fost echilibrate, cu itemi previzibili

Miercuri, absolvenții de clasa a VIII-a au susținut cea de-a doua probă a examenul de Evaluare Națională 2023, sesiunea iunie, cea la Matematică. Profesoara Gabriela Marchitan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, a precizat că ,,din cei 2.765 de elevi înscriși la examen, au fost prezenți 2.652”, examenul desfășurându-se ,,în condiții optime în toate cele 55 de centre de examen”. La prima probă, la Limba și literatura română, au fost prezenți 2.655 de elevi.

Examenul a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele pe care le-au primit sub forma unei broșuri care, potrivit edupedu.ro, „se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor”. În cele 120 de minute pe care le-au avut la dispoziție, elevii au avut de rezolvat trei subiecte.

,,La Română a fost mai ok”

Imediat după ce subiectele au fost publicate pe site-ul edupedu.ro, părinții au început să se consulte reciproc cu privire la dificultatea exercițiilor. ,,Nu sunt chiar așa grele exercițiile”, spune o mămică. Între timp, au început să iasă din centrul de examen organizat la Școala Gimnazială ,,Duiliu Zamfirescu” Focșani primii candidați. ,,Subiectele n-au fost nici grele, dar nici ușoare”, spune un elev în timp ce se grăbea să ajungă la părinți. ,,Subiectele au fost ușoare, la subiectul al III-lea a fost un pic mai greu… geometria, că nu mă pricep. Însă, față de simulare, a fost mult mai ok examenul. Acolo (n.r. simulare) n-am reușit să iau o notă de trecere. Acum sper măcar la un 6. Este jale cu mine, cu Matematica. La Română a fost mai ok. Vreau să mă înscriu la Liceul de Artă, la Arte Plastice”, spune Laura.

Mai puțin încântată de subiecte, Gabriela, colega ei, consideră că exercițiile ,,au fost destul de grele. Mă aștept la o notă de trecere. La Română m-am descurcat bine și sper să obțin o notă mai mare. Aș vrea să mă duc la Liceul nr. 2 pe Turism și Alimentație pentru că m-a inspirat o prietenă”. Adolescenta le transmite colegilor ei să nu aibă emoții pentru că, ,,până la urmă, cu toții vor intra la un liceu, poate chiar la liceul dorit și, dacă nu intră la liceul dorit, se pot transfera”. Deși ,,la simulare n-a fost deloc ok”, Mihaela se așteaptă ca la examen să obțină ,,măcar un 8”, urmând să se înscrie la Colegiul Economic ,,Mihail Kogălniceanu” Focșani.

Subiectele de la Matematică au fost ,,echilibrate” și cu ,,itemi previzibili”

Profesoara Gabriela Gherman, inspector de Matematică în cadrul IȘJ Vrancea, ne-a spus că ,,subiectele pe care le-au avut de rezolvat miercuri elevii la matematică au fost echilibrate, accesibile, conform programei, cu itemi previzibili. Așa cum ne așteptam, puțin mai dificil a fost subiectul III, subpunctele b) la care au fost necesare noțiuni aprofundate de geometrie,

aplicarea proprietății centrului de greutate al unui triunghi, teorema fundamentală a asemănării, calculul distanțelor. Dar tocmai acestea pot evidenția elevii sârguincioși, care au depus efort constant pe parcursul anului școlar. Așteptăm rezultate cât mai bune și mult succes elevilor la admiterea în liceele dorite”.

Potrivit edupedu.ro,  ,,doar două exerciții dintre cele 18 primite de elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de Matematică de la Evaluarea Națională 2023 au fost mai puțin abstractizate și au avut elemente care să amintească de aplicabilitatea matematicii în viața reală, conform subiectelor consultate de Edupedu.ro. Varianta extrasă pentru probă a fost varianta nr. 1. Este vorba despre problema 1 de la subiectul al III-lea, în care elevii aveau de explicat de ce peste 2 ani vârstele Mariei și ale bunicului său nu fac 60, și despre problema 6 de la subiectul I, în care elevii au o diagramă simplă pe care trebuia să o interpreteze corect”.

28 iunie, afișarea primelor rezultate

Evaluarea Națională 2023 continuă joi cu proba scrisă la Limba și literatura maternă. Primele rezultate înainte de contestații vor fi afișate miercuri, 28 iunie, ,,până la ora 14.00 în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro”, anunță IȘJ Vrancea. Cei care vor să depună contestații au la dispoziție două zile. ,,Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 08:00 – 12:00), la centrele de examen. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”.

În perioada 29 iunie – 4 iulie, vor fi soluționate contestațiile, iar rezultatele finale vor putea fi văzute marți, 4 iulie. La fel ca în anii trecuți, ,,comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?