Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO! 13 medii de 10 la Evaluarea Națională, în Vrancea; rata de promovare este de 67,23 %

La nivelul județului Vrancea, la examenul de Evaluare Națională 2019 s-au înscris 2.741 de absolvenți de clasa a VIII-a, dintre care 2.621 s-au prezentat la ambele probe. Dintre aceștia, 1.762 absolvenți au obținut media peste 5, astfel că rata de promovare la nivel de județ este de 67,23 %. De la prima probă, limba și  literatura română, au absentat 107 candidați, iar de la proba de matematică 120 de elevi.

La nivelul județului Vrancea s-au obținut 13 medii de 10, după cum urmează: 5 elevi de la Colegiul Cuza Focșani, respectiv Diana Bădărău, Alexandra Ifrim, Dragoș Norocea, Miruna Pîslaru și Elena Sartore, 2 de la Școala Anghel Saligny Focșani, respectiv Melisa Antonescu și Rareș Cara, 2 de la Școala „Ștefan cel Mare“ Focșani, Alexandra Filimon și Robert Sava, și câte unul de la Colegiul Național Unirea Focșani (Irina Coman), Școala „Ion Basgan“ Focșani (Marius Baican ), Școala Gimnazială „Învățător Ghe. Asănache“ Bordești (Diana Gavrilă ) și Școala Gimnazială Chiojdeni (Andreea Tănase).

„Rezultatele sunt pe măsură, nici nu aveau cum să fie altfel. Eram sigur că notele pe care le vor lua elevii clasei vor fi foarte satisfăcătoare, avem doi copii cu 10 pe linie, Antonescu Melisa și Cara Rareș și în principiu medii peste 9, chiar peste 9,50 Evident, acum depinde doar de ei unde vor să meargă pentru a face performanță.  Cred că mai mai puțin este meritul meu, este meritul lor și al profesorilor de română și de matematică, pentru că ei au muncit cu copiii și eu doar i-am îndrumat. Felicitări și succes mai departe”, a declarat profesorul Ionuț Manu, care a fost diriginte la clasa a VIII-a, la Gimnazială Anghel Saligny Focșani. „Este meritul unei echipe formate din profesor, elev și părinte, astfel că sunt fericită cu asemenea rezultate”, a spus și profesoara de limba română Aurelia Avram, din cadrul  aceleiași unități de învățământ.

Elevul Drăgan Eduard, absolvent al clasei a VIII-a A de la Colegiului Național Unirea, spune că este mulțumit de rezultate: „Nu sunt străin de atmosfera examenelor, de aceea am optat către Științe sociale, pentru că urmez un domeniu în Științele geografice, eu participând anterior la diferite examene de geografie”. Irina Coman, fostă colegă cu Eduard, este de părere că examenul de Evaluare Națională a fost ușor, dar fără sprijinul profesorilor, reușita nu ar fi fost aceeași.

În anul 2018, doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, iar rata de promovare a fost de 60,75%.

Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, s-au înregistrat un număr de 183 contestații la limba română și 192 la matematică. Profesorii evaluatori au la dispoziție 3 zile pentru soluționarea acestora, iar rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afișate sâmbătă, 29 iunie 2019. După afișarea notelor finale, candidații vor urma procedurile pentru înscrierea la liceu, după cum urmează:

3 – 7 iulie 2019 – completarea fişelor de înscriere la liceu;

4 – 8 iulie 2019 – verificarea fişelor de înscriere la liceu și corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată;

12 iulie 2019 – repartizarea computerizată la liceu.

Conform edu.ro, situația statistică generală relevă că dintre cei 146.105 candidaţi prezenți la nivel național, 106.838 dintre ei au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rata de participare a fost de 94,2%: 146.105 candidaţi prezenţi dintr-un total de 155.020 de elevi înscrişi. La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 un număr de 118.074 candidați (80,6%), iar 1.956 de candidați au fost notați cu 10. La proba de Matematică, 91.606 candidați (62,7%) au note peste sau egale cu 5, iar 2.535 de candidați au obținut nota 10 (zece). La limba și literatura maternă, 8.130 de candidați (din 8.559 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5. Opt elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru HotNews.ro, că rezultatele de la Evaluare Națională dovedesc că mulți dintre elevi au tratat acest examen cu seriozitate și se gândește să găsească o soluție pentru a-i încuraja și a-i mulțumi pe cei care iau note mari la examene. Anul acesta, procentul de promovare la nivel național este 73,12%. „După opinia mea, primul câștig al acestui examen este că s-au prezentat mai mulți candidați și mai mulți au promovat examenul și mai puțini au luat sub 5, nu cu mult mai puțini, dar oricum este vorba între 500 și 1.000 de elevi. Ceea ce contează până la urmă. Deci au tratat cu mai multă seriozitate, ceea ce mă bucură”, a spus ministrul.

Rezultatele obținute de absolvenții vrânceni de clasa a VIII-a în ordine alfabetică și în ordinea mediilor.

De Lavinia ALECSANDRESCU, Liliana MITITELU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?