Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Insule ecologice pentru gunoiul din municipiile și orașele vrâncene

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la „bătaie” 103.3864.321,5 lei, sumă estimată pentru achiziționarea de insule ecologice digitalizate în mai multe județe, printre care și Vrancea. La noi în județ se caută insule pentru municipiile Focșani și Adjud și orașele Mărășești, Odobești și Panciu, investiția fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). „Obiectivele politicii în domeniul prevenirii generării și gestionării deșeurilor, precum măsurile și acțiunile care trebuie întreprinse pentru implementare, sunt stabilite prin intermediul Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD). Aceste obiective sunt corelate cu obiectivele cuprinse în PNRR, capitolul „Managementul deșeurilor”. Cele două documente de planificare creează cadrul necesar pentru dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor la nivel național, eficient din punct de vedere economic și cu un impact cât mai redus asupra mediului”, se explică în caietul de sarcini.

Acestea fiind expuse, ministerul detaliază că „pentru accelerarea îndeplinirii obiectivului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, este prevăzută, printre altele, construirea și operaționalizarea până în 2026 a unui număr de 13.752 de insule ecologice digitalizate”, insule care se împart în mai multe categorii: ecoinsule tip 1 – ecoinsule supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții, ecoinsule tip 2 – ecoinsule supraterane compuse din 5 containere supraterane staționare cu diferite capacități pentru cele 5 fracții, ecoinsule tip 3 – ecoinsule subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu diferite capacități pentru cele 5 fracții.

Beneficiarii proiectelor câștigătoare sunt Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/ sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu și oraș care vor încheia, ulterior semnării acordului-cadru, contracte subsecvente cu Ofertantul selecționat. (…) Prin realizarea investițiilor, din cadrul acestui domeniu, în infrastructura locală de gestionare a deșeurilor, unitățile administrativ-teritoriale vor contribui cu un procent minim de 4,5% la obiectivul național de 50% de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor municipale așa cum este prevăzut în legislația națională și europeană”, se mai arată în caietul de sarcini.

Contractul este împărțit în mai multe loturi, pentru primul lot căutându-se 668 ecoinsule de tip 1 pentru localități din mai multe județe. Aici sunt incluse Panciu și Mărășești (cantitate maximă estimată 25 de bucăți pentru fiecare). Totodată, lotul 14 include 76 ecoinsule tip 1 și 10 ecoinsule tip 3, aici regăsindu-se orașul Odobești, cu maxim 23 de ecoinsule de tip 1 și 2 de tip 3, iar în lotul 18, unde apar 145 ecoinsule tip 1, 218 ecoinsule tip 2 și 37 ecoinsule tip 3 sunt incluse municipiile județului nostru – Focșani (35 insule supraterane tip 1, 55 tip 2 și 10 insule subterane – tip 3) și Adjud – 10 insule supraterane tip 1, 13 tip 2 și 2 tip 3.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Facebook/Florin Nechifor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?