Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

FOTO: Focșani. Tur ghidat la arbori seculari și monumente istorice, spectacol de teatru în Parcul Bălcescu

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă:

Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare Turistică, a serbat luni “Ziua Mondială a Mediului Înconjurător” printr-un tur ghidat la câțiva arbori seculari din orașul nostru. Turul a început la Școala ”Duiliu Zamfirescu” unde se află cel mai bătrân stejar din Focșani, cu o vârstă de aproximativ 500 de ani. Acest arbore va fi semnalizat printr-o pancartă care menționează specia și vârsta. Pancarte asemănătoare vor fi realizate pentru fiecare din cei 11 arbori ocrotiți din Municipiul Focșani. Unul dintre arborii ocrotiți este ulmul de pe strada Simion Bărnuțiu, copac care nu se află într-o stare foarte bună, cu o scorbură mare și elemente uscate în coronament. Pentru acesta se va întruni o comisie care va analiza starea de sănătate și va decide dacă se impune declasarea din lista arborilor ocrotiți și tăierea lui. În cadrul turului ghidat au fost vizitate mai multe monumente istorice din centrul Municipiului Focșani și au fost prezentate poveștile acestora de către ghidul Florin Sima. Seara s-a încheiat în Parcul Bălcescu, unde tinerii actori de la Trupa de Teatru ”Protha” au prezentat piesa „Wanda”, o dramatizare și adaptare semnate Mihaela Michailov şi Radu Apostol, după “O sută de rochii” de Eleanor Estes. Cu ”Wanda”, Trupa de Teatru ”Protha” a câștigat, în 2021, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Gr. V. Birlic”. În 2023, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de Piano di Sorrento “Journées du jeune théâtre international francophone”, în Sorrento, Trupa de Teatru ”Protha” a prezentat spectacolul ”Wanda” și a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului cu piesa „Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după Mark Haddon.

Prin marcarea Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, se dorește stimularea preocupării oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens. Prin urmare, Primăria Municipiului Focșani a făcut demersuri în acest scop, iar din decembrie 2022, în Municipiul Focșani au început să circule primele autobuze electrice dintr-o flotă care va număra, la final, peste 50 de astfel de vehicule verzi.

Totodată, în 2023, Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Local Focșani au implementat campania Vinerea Verde! Începând de vineri, 5 mai 2023, până la finele anului, adresează tuturor focșănenilor invitația de a călători gratuit cu mijloacele de transport în comun, în fiecare zi de vineri. Prin acest proiect municipalitatea își propune să stimuleze utilizarea mijloacelor de transport public, astfel încât focșănenii să renunțe la deplasarea cu autoturismul personal. Scăderea numărului de autovehicule aflate în circulație va reduce blocajele în trafic și va reduce poluarea din Municipiul Focșani. Gratuitatea nu se aplică pentru traseelor din afara Focșaniului.Este vorba de traseele 1, 14, 20 C, 20 O, 21, 22, 23 si 24. Este important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean faptul că nu putem trăi în afara naturii. Fiecare dintre noi este responsabil și poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea naturii, precum şi la celebrarea acestei zile prin participare şi susţinere.

Focșani, acasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?